Чужденците активно спортуват на почивка, българите разпускат "на маса"

Чужденците активно спортуват на почивка, българите разпускат "на маса"

Чужденците предпочитат наситена зимна почивка – ски, спа и културни забележителности, а българите почиват на село при роднини и основно „на маса". Това сочи проучване, представено днес в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. 66% от чужденците практикуват два и повече вида туризъм в рамките на една почивка. При българите този процент е 24%.

Наблюдава се промяна в структурата на туристопотока през зимата, в сравнение с лятото и есента на 2009 г. по отношение на националността на туристите. Най-висок дял от туристите през зимата са от Балкански страни. По-голямата част от посетителите са на възраст 26-45 г., работещи; По време на престоя си туристите са практикували основно ски туризъм, СПА/балнео туризъм и културен туризъм, включително и комбинации между тях. За посетилите страната през зимата, България е най-предпочитаната дестинация. Водещата причина за избор на страната през зимата на 2009-2010 г. е цената, следвана от качеството на ски пистите и природата. Като основен конкурент през зимата се очертава Австрия. Австрия постига по-добри резултати от България по всички характеристики, с изключение на „добра кухня" (по която пък България се представя силно). Добрата кухня може да се превърне в уникалното предложение на България към зимните туристи и в основното конкурентно предимство на страната, ако се подобри представянето и по другите характеристики. Посещенията през зимата се организират за по-кратък срок от летните, но за по-дълъг от есенните; броят нощувки през зимата е по-малък от този през лятото, но по-висок от този през есента. Средният брой нощувки през зимата е шест. Сумата, изхарчена на човек на ден при посещението в България през зимата на 2009-2010 г. в около 86 евро, което е много близка до тази през есента (88 евро), и е по-висока от тази през лятото (76 евро). Мястото за настаняване през зимата на 2009-2010г., както и през лятото и есента на 2009 г., най-често е четири звезден хотел. Зимата на 2009-2010 г. е сезонът с най-висок дял повторни посещения, в сравнение с лятото и есента на 2009 г., което само по себе си говори за висока удовлетвореност. Чуждестранните туристи, посетили страната в изследвания период са в голяма степен удовлетворени от престоя си. Аспектите от престоя, от които са най-удовлетворени са природа, ски писти, хранене/ напитки и настаняване. Най-ниска е удовлетвореността от пътища, достъпност за хора с увреждания, лекота на придвижване и сигурност.

Основният дял от пътуванията на българите в страната с цел почивка (с минимум една нощувка) е съсредоточен в месец декември – около Коледните и Новогодишните празници; Зимната почивка се планира в кратък срок преди пътуването – обикновено седмица (43%) или две (29%) по-рано; Продължава използването на неформални източници на информация при вземането решение къде да бъде прекарана ваканцията. Разпределението по видове практикуван туризъм през зимния сезон е сходно с това през есента. В Топ 3 и за двата периода са селски, планински и културен туризъм и то – с почти аналогични стойности. Делът на практикувалите ски туризъм е 11 на сто от пътувалите в месеците от декември 2009 г. до март 2010 г. Два пъти (в сравнение с есента) е увеличен делът на практикувалите кулинарен туризъм, наблюдава се традиционен тип празнично поведение – почивка, съсредоточена основно върху яденето и напитките.

Подобно на есенните, зимните пътувания са по-кратки. Преобладават ваканциите с 2 и по-малко нощувки (60%). 43 на сто от българите, пътували в периода декември 2009 г. – март 2010 г. са нощували при приятели и роднини. Средният разход на човек за цялата почивка е 124 лв., а средният разход на човек на ден – 46 лв. Основен конкурент на България за българските туристи е Гърция. Основните причини за избор на България като място за зимната почивка са две – поканата за посещение при приятели/ роднини (32%) и традицията да се почива у нас (29%).

59% от туристите са работещи – на ръководни или изпълнителски длъжности , всеки пети от тях (общо 11 на сто от извадката) е предприемач или мениджър. Общата удовлетвореност на пътувалите в страната българи е висока – близо 94 на сто са напълно или по-скоро доволни от ваканцията си у нас. Българските туристи са удовлетворени в голяма степен от основното, което следва да предлага един туристически обект – условия за настаняване и хранене, чистота, с най-ниски оценки са пътищата и условията за хора с увреждания. Най-важните фактори, които предопределят предпочитанията към България като зимна дестинация са красивата природа, спокойствието, добрата кухня, интересните културно-исторически паметници, добрите места за настаняване. Зимният сезон се характеризира с две ясно изразени ключови силни страни, които е необходимо да бъдат поддържани – красивата природа и добрата кухня. 69% от туристите планират пътуване с цел почивка, екскурзия или развлечение в следващите 12 месеца. От всички пътували в страната лица, най-голям е делът на планиращите почивка през лятото на 2010 година (59%). Основни конкурентни туристически дестинации за лято 2010 отново са Гърция (10% от туристите планират да я посетят) и Турция (5%). Спрямо нагласите за почивка, заявени по време на есенната вълна, в момента се наблюдава намаляване на интереса към лятна почивка в двете съседни на България страни. Възможно е тежката финансова ситуация в Гърция да е довела до значителен дял на отказите от пътуване в това направление и у нас.

България се възприема позитивно от чуждестранните туристи, посетили страната през зимата на 2009/10 г. За повечето от тях това е най-предпочитаната туристическа дестинация. Туристите през зимния сезон са лоялни към страната (повече от тези през лятото и есента) и те най-често са били в България и преди. Удовлетвореността от използваните продукти и услуги е висока. Страната се възприема като предлагаща ниски цени, добри възможности за СПА и балнеоложки туризъм, добра кухня. За повечето посетители основен фактор за избора на България като зимна туристическа дестинация са ниските цени. Това дава редица предимства на страната пред конкурентните дестинации, но в същото време следва да бъде използвано предпазливо, тъй като в дългосрочен план това може да навреди на имиджа й.

Общата удовлетвореност на пътувалите в страната българи е висока. Най-важните фактори, които предопределят предпочитанията към България като дестинация са красивата природа, спокойствието, добрата кухня, интересните културно-исторически забележителности, добрите места за настаняване; България има добър имидж сред българските туристи. Възприема се като страна с добра кухня, с добри условия за СПА и балнео туризъм, с интересни културно-исторически паметници. Основен конкурент на България за българските туристи е Гърция – „купонджийско-кулинарна дестинация". За разлика от българите, чужденците избират между традиционни направления за ски туризъм. Почивката с предварително закупен пакет туристически услуги не е особено популярна у нас, групата на пътуващите с туристически пакет българи е малка (в сравнение с чуждестранните туристи) и устойчива като размер през сезоните. Българинът отделя най-много средства за лятната си почивка (тъй като тя е най-дълга), но похарчената сума на ден е аналогична и през трите изследвани сезона, сочи още изследването.

Вирни се горе