Чепеларе през четири сезона

Чепеларе през четири сезона

Чепеларе – красивият град в сърцето на Родопа – доскоро бе известен единствено като притегателен център за зимен туризъм. Чепеларе привлича любителите на зимните спортове от страната и чужбина cъс своие писти на вр. Мечи чал, с обща дължина от 20 км., сред които е и най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България, сертифицирана от ФИС с възможност да приема състезания от световен ранг. От тази година, чрез обединението на ски зоните „Пампорово-Мечи чал”, още повече се обогатяват възможностите, които Чепеларе предлага на ски любителите . Но зимата е само един от сезоните. Още в своята предизборна кампания, кметът на Община Чепеларе – г-жа Славка Чакърова, залага на превръщането на Чепеларе в център за ежегоден туризъм, с възможности за семеен, културен и спортен туризъм, не само през зимата, но и през останалите сезони на годината. За да изпълни брандът „Чепеларе – Зеленото сърце на България” своето съдържание. За тази цел към Общината бе учреден и Консултативен съвет по туризъм, който да обединява и насочва усилията на местния бизнес от туристическия бранш и общинската администрация. И тези усилия започват да дават вече своите плодове.

С редица културни събития в средата на лятото, сред които са конкурсът “Нова българска музика 7/8”, фестивала за шлагерна и стара градска песен „Полъх от минали мечти“, Чепеларе приканва любителите на тези музикални стилове да им се насладят в компанията на чистия и прохладен планински въздух и прочутото родопско гостоприемство. Картофеният фест в края на есента е предизвикателство за изкушените от кулинарията. От тази година феновете на панинското бягане и планинското колоездене могат да предизвикат границите на своите сили и умения в обединения Велопарк „Пампорово – Мечи чал”. Към момента паркът разполага с над 50 километра маркирани маршрути и трасета за планинско колоездене с различни нива на трудност. Велопарк „Пампорово – Мечи чал” ще работи всеки ден до 17 септември като предлага разнообразие от лифт – карти и билети. Традиционно, за четвърта поредна година ще се проведе „Чепеларски Търкала“ – едно от най-атрактивните и с уникален формат на провеждане, състезание по планинско бягане и планинско колоездене в страната ни, което е квалификационно състезание и носи точки за най-големия Планински Супер маратон в света – Ultra-Trail du Mont-Blanc® и е член на международната асоциация по планинско бягане ITRA.

За първи път тази година, по местна гражданска инициатива, по повод 140 годишнина от Освобождението на Чепеларе, от 22. 09. до 24. 09. ще се проведе и фестивалът „Хайдушки празници “Капитан Петко войвода” Чепеларе' 2017”. С него чепеларци искат да почетат паметта на този, поради чиито заслуги те се оказват в границите на Източна Румелия и по късно, след Съединението, в границите на Княжество България. Организаторите предвиждат много емоции с хайдушки игри и възстановки и с единсвения по рода си фестивал за хайдушка песен. С всичко това, усилията на местния туристически бизнес, гражданските инициативи и администрацията на Община Чепеларе – за разширяване и повишаване качеството на туристическата услуга, не намаляват. В сътрудничество с Община Просочани – Гърция, Община Чепеларе (като водеща организация) разработи проект – „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани -Гърция“ („Integrated Tourism Approach For the Development of Cultural and Natural Sites in Chepelare, Bg and Prosotsani, Gr“) по програмата – Интеррег V Гърция-България 2014-2020. Една от задачите в проекта е създаването на Туристическо предприятие „Туристически бранд – Чепеларе”. Със създаването на това предприятие се цели да се съдейства за устойчивото развитие на туристическите ресурси на общината и промотирането и презентирането на туристическия продукт, въвеждането на съвременни маркетингови подходи и нови технологии и методи за реклама в подкрепа на този продукт, и най-вече осигуряване на адекватна подкрепа и информационно обслужване на туристите. Като за тази цел всички природни, културни и исторически забележителности, спортните и културни събития, хотелите, къщите за гости и ресторантите ще бъдат промотирани и рекламирани заедно. А с цел повишаване на ефикасността на предлаганите услуги, информационните центрове (ТИЦ) ще преминат под управлението на това предприятие. На 21 април 2016 г. проектът бе внесен в Съвместния секретариат в Солун. На 01.04.2017 г. в Община Чепеларе се получи писмо от Секретариата, че проектът с акроним „INTEGRA_TOUR“ е одобрен. Предстои подписване на договор за финансиране. Със своето централно разположение и достъп до по-значимите природни, културни и исторически забележителности в Родопа, Чепеларе обещава да се превърне в туристически бисер не само за българските, но и за чуждестраните любители на планината.

Вирни се горе