Балкански шампионат за деца по зимен Унифайт стягат в Пампорово-Стойките-Широка лъка

Балкански шампионат за деца по зимен Унифайт стягат в Пампорово-Стойките-Широка лъка

Армейският алпийски батальон от Смолян ще помага на малките състезатели, в които вижда бъдещи свои егери.

През януари 2013 г. недалече от началната станция на лифта от с. Стойките до връх Снежанка на Пампорово ще се проведе Балкански шампионат по Унифайт за деца. Това е сравнително нов ("интердисциплинарен") спорт, който включва ски бягане, стрелба с пневматична пушка (като на панаирите) и борба върху снега по специални правила. Туристическо дружество “Перелик” от Стойките/Широка лъка е уверило организаторите, че в зависимост от снежната покривка през януари има и резервни варианти за провеждане на състезанията.

Председателят на Българската федерация по УНИФАЙТ д-р Цветолюб Станев, който е член и на ръководствата на Световната и Европейски федерации, подчертава, че надъханите от филми с Джаки Чан дечица, вместо да се занимават с щуротии, с желание се включват в този нов спорт на открито през зимните месеци, когато обикновено атакуват грип и другите простудни заболявания.

Командирът на 101-ви алпийски батальон в Смолян полковник Кацаров с радост обещава неговите егери да участват в съдийството на състезанията, тъй като в новия спорт вижда ранна подготовка и за качествени бъдещи “новобранци” за военна служба. За “Пампорово” АД детската Унифайт балканиада е добре дошла проява преди кръга от Европейската купа по алпийски ски в дисциплината гигантски слалом за жени в Пампорово и републиканското първенство по ски бягане в Стойките.

Очаква се, че участие ще има от Турция, Гърция, Румъния, Република Македония. Веднага след празниците около именните дни на 6 и 7 януари, в дните от 9 до 13 януари Пампорово и околните села биха могли да привлекат много семейства, любители на родопската зима. С особено вълнение очакват състезанието хлапетата от Интерната за деца в неравностойно положение в Широка лъка, които силно се надяват на дарителски жестове за осигуряване на екипировка

Вирни се горе