Българските превозвачи блокират и ГКПП Маказа и Златоград

Българските превозвачи блокират и ГКПП Маказа и Златоград

Пълна блокада на гръцката граница

Към 9 часа български превозвачи блокираха граничния пункт “Маказа-Нимфея” и пътя Кърджали – Комотини в отговор на действията на гръцките фермери. Съюзът на международните превозвачи е предупредил с писмо Община Кирково за предстоящите действия, които са в отговор на продължаващата трета седмица блокада на пътя от гръцки фермери на 17 километра от границата, предаде БНР.Според Съюза ще бъде блокиран и пунктът при Златоград.

Втори ден продължава контрапротестът на българските превозвачи на граничния пункт “Капитан Петко войвода”. Те също са категорични ,че ще останат там, докато не се реши кризата с гръцките фермери. На българска територия пред пункта се е образувала 3-километрова колона от ТИР-ове, а от гръцка страна дължината на колоната достига 5 километра.

Леките автомобили ползват обходни маршрути, като се очаква блокада и на граничния пункт “Ивайловград”.

След като гърците не спазиха поетия си ангажимент – трите гранични пункта няма да работят, туристите към Гърция да си измислят други маршрути. Това каза министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски по БНТ. По думите му, развитие на проблема в добра посока няма.

„Към 8.00 часа, както съм информиран от превозвачите ще продължи поетапното затваряне и на „Илинден” и „Златоград”. Съответно от гръцка страна, където има български превозвачи през осигурен коридор през Дойран, Македония да се прибират към България и оттук нататък нямаме граници с тази държава”, каза той.

Министърът отбеляза, че към момента няма никакъв отговор от ЕС, но се надява в скоро време да получим такъв.

По думите му, загубите, които търпят българските превозвачи със сигурност са огромни Той уточни, че преките загуби вероятно са от порядъка на 300-400 хиляди евро на ден.

Вирни се горе