Български туристи и днес продължават да пристигат от Турция според министър Николина Ангелкова

 Български туристи и днес продължават да пристигат от Турция според министър Николина Ангелкова

Български туристи и днес се прибират с автобуси от почивка в Турция, а още вчера с чартър бяха прибрани голяма част от туристите, които искаха да се върнат, информира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни пред журналисти в Рожен, че вчера чрез Асоциацията на българските туроператори е осъществен контакт с всички големи туроператори, които имат чартърни програми и туристически пакети в съседна Турция.

Още в началото на тези опити за военен преврат в Турция, нашето правителство реагира изключително бързо, предприети са всички мерки, следи се ситуацията, коментира министърът на туризма. Николина Ангелкова посети Събора на народното творчество и животновъдството “Рожен 2016”. С чартъра вчера са се завърнали 258 български туристи и три бебета. Някои българи на собствена отговорност са решили да продължат почивката си в Егейско море. Министър Ангелкова апелира те да спазват всички указания, които МВнР дава, за да не се изпада в рискови ситуации, докато се нормализират нещата в южната ни съседка. В клаузите, които имат туроператорите с туристите, са предвидени форсмажорни обстоятелства и всяка фирма по различен начин е описала всичко в договорите, посочи министърът. По повод на последиците за туризма в региона след събитията в Турция Николина Ангелкова прогнозира, че ще се запази прогнозният ръст 10 процента на турските туристи в страната ни. Към момента имаме ръст от турските туристи към българското Черноморие в рамките на около 10 на сто на база на данните до момента и на предварителните заявки, посочи Ангелкова. Увеличението на потока турски туристи през зимния сезон е било около 15 процента, а за следващата зима се прави прогнозен анализ, като се отчита възможното влияние на извънредни събития като опита за преврат. Надявам се да успеем да ги задържим и следващата година този интерес, който се прояви към страната, да бъде по-устойчив, заяви Николина Ангелкова. Според нея са предприети абсолютно всички мерки, за да се осигурят безопасността и комфортът на туристите.

Министерството на туризма участва активно в създаденото след събитията в Турция координационно звено, в което водещи институции са МВР, МВнР, МО, МФ. Следим ситуацията, информираме българските туроператори и различните туристически сдружения, непрекъснато проактивно ги информираме, посочи министър Ангелкова. Николина Ангелкова определи Роженския събор като “страхотно усещане и преживяване”. Министерството на туризма ще продължи да подкрепя всички такива събори, които съхраняват традициите, показват българския дух и култура, каза министърът. Тя оцени като изключително похвална инициативата на Община Смолян да се дари гайда на всяко дете, което иска да се научи да свири на този инструмент. Към онлайн регистъра на туристическите атракции се създава допълнителен модул, който ще бъде свързан само с фестивалите и традициите в нашата страна, посочи министърът. Тя коментира като успешна стъпка създаването на онлайн регистър на атракциите, като само за последните два месеца са регистрирани над два милиона посещения в сайта. Българската носия ще заеме централно място в новия имиджов клип на страната, допълни Николина Ангелкова.

Вирни се горе