Български, гръцки, испански, китайски, английски туристи летуват в Смолянска област

Български, гръцки, испански, китайски, английски туристи летуват в Смолянска област

Предимно български туристи са посетили област Смолян през летния туристически сезон според обобщения на хотелиери и туристически сдружения. Пристигащите чуждестранни летовници са преобладаващо групи, предприели неорганизирани ваканционни пътувания. Гръцки, испански, румънски, китайски и английски туристи преминават през хотелите и туристическите забележителности на планинския район, предаде БТА.

Летният туристически сезон се очертава да продължи до края на септември за по-голямата част от курортните дестинации в Смолянска област, а за хотелите в Златоград плажният период по крайбрежието на Северна Гърция се планира до 15 октомври. Ръст на туристи през това лято се наблюдава в Чепеларе, Пампорово, Златоград.

Пампорово-Мечи чал вече отчита предимствата от развитието и като единна лятна дестинация, коментират от “Пампорово” АД. Свързването на двата курорта през лятото създаде общия велопарк Пампорово-Мечи чал с 50 км дължина на трасетата за колоездачи. Увеличението на туристическия поток през лифтовете в Пампорово за най-ваканционния месец – август, е близо 25 процента. За първа година лифтът “Мечи чал” в Чепеларе е в движение и през летния сезон, което доведе осезаемо повече туристи в родопския град, посочи Даниела Сивенова, експерт в Туристическия информационен център.

Хотелите в Чепеларе са с почти 100 процента заетост през юли и август. С вело и пешеходните маршрути, Пампорово и Мечи чал в Чепеларе са практически свързани през летния сезон, дори преди да се изгради лифтова връзка между двете ски зони. Таня Маринова, директор “Маркетинг и реклама” в “Пампорово” АД, коментира, че се наблюдава осезаемо повишение на интереса на туристите към обединения курорт. И през летния сезон се предлагат общи лифт карти за Пампорово и Мечи чал, както и възможност за комбиниране на билетите за лифт в двете зони.

В Пампорово през лятото преобладават българските клиенти, а от чуждестранните – гръцки и турски. През този летен период се откроява още по-силно тенденцията за предимно неорганизирани туристи, които сами резервират онлайн почивката си, уточняват от “Пампорово”. С подобни пътувания без посредничество на туроператори, в курорта летуват американци, австрийци и др. Отделни хотели в Пампорово са привлекли организирани летовници от Русия, Полша, Украйна. Активният туристически сезон в Пампорово ще продължи до 17 септември, като се очертава ръст от около 2-3 процента на летните посетители, съдейки по данните за лифт пътуванията.

От Туристическия информационен център в Чепеларе обобщават като доминираща практика през ваканционния сезон да се избират по-кратки, но повтарящи се пътувания, както при българския, така и при европейския летовник. По тази схема се променят и навиците на българските туристи, все по-често тръгващи на уикенд почивки.

Наложената преди няколко години рекламна кампания “Чепеларе – зеленото сърце на България” е насочена главно към летните посетители в планинския град. Представянето на възможностите на Чепеларе като дестинация за климатолечение и релакс в здравословна атмосфера, се фокусира върху съчетанието от природни дадености, натурална храна и възможностите за различни видове спорт и активност. В част от хотелите в града вече е въведено меню “Зеленото сърце”, което е знак за здравословна, екологично чиста храна от региона, приготвена по рецептите на местната кухня. В списъка със здравословните “зелени” храни са пъстърва, гъби, горски плодове, овче и краве мляко, млечни продукти и месо от стада, отглеждани в околностите на Чепеларе. Прословутият родопски пататник се приготвя задължително с домашно масло, обясняват хотелиери.

Чепеларе успя да развие през последните години и нова пазарна ниша – ваканция за работохолици или “Лаптопаджийски лагер”. Туристическият продукт е насочен към представители на професии, които могат да бъдат упражнявани дистанционно. Компютърни специалисти, дизайнери, писатели, преводачи, юристи и цели екипи на фирми са сред посетителите на “Лаптопаджийския лагер” през лято 2017. Съчетавайки почивка и работа сред природата на Мечи чал и Чепеларе, лаптоп-туристите са първа крачка към популяризиране на Родопите като възможност за създаване на аутсорс центрове. Област Смолян има капацитет да създаде малък технологичен или високотехнологичен парк с възможност за разкриване на IT център, който да изпълнява аутсорс задания от големи фирми, предлага народният представител Дора Янкова.

Летният Златоград посреща около 10 процента повече туристи в сравнение с миналогодишния сезон, според Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс. Градът край гръцката граница залага както на културно-исторически туризъм с музеите, работилниците и реставрираните родопски къщи в Етнографския комплекс, така и на пакетите за почивка планина-море, продължавайки туровете до крайбрежието на Северна Гърция.

Музей на Делю Войвода и хайдушкото движение е най-новият обект в Стария град през тази година, а честванията за 240-годишнината от рождението на легендарния хайдутин привличат още повече посетители. След изключително наситените с ваканционни групи юли и август, хотелите в Златоград отново са с висока заетост през септември, когато са традиционните Делюви празници.

Неорганизирани туристи от Швейцария и Италия са сред гостите, преминали през града на Делю през това лято. Програмата за културно-исторически маршрути допълнително разгръща летния сезон в Златоград до октомври и ноември. Поне до средата на октомври ще продължат туровете на групи от Златоград до плажовете по Беломорието.

Повишен туристически интерес през това лято привличат места като Девин и новият аквапарк с минерална вода в града, пещерите на Триград и Ягодина, панорамните площадки “Орлово око” и “Вълчи камък”, “Каньона на водопадите” и стената за катерене край Турлука в околностите на Смолян, Чудните мостове и др., обобщава Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на туристически район Родопи.

Вирни се горе