България губи близо 700 млн. евро заради турските визи

 България губи близо  700 млн. евро заради турските визи

„България губи на година близо 700 млн. евро, заради турските визи и най-малко 1 милион турски туристи годишно. Това заяви на пресконференция в Пампорово Джемал Текканат, съветник по културата и туризма към Посолството на Република Турция в София. “Пампорово” АД бе домакин на българо-турски семинар с участието на представители на туристическия бизнес от южната ни съседка.

На форума присъства г-жа Хаджер Айдън, директор на най-голямото туристическо изложение EMITT в Турция и г-н Джемал Текканат, съветник по културата и туризма към Посолството на Република Турция в София. Пампорово отбелязва ръст на турски туристи от 300 процента за последните 3 години, а курортът става все по-предпочитана дестинация за туристите от Турция, съобщи изпълнителният директор на “Пампорово” АД Мариан Беляков. Проблемът с визите за турските граждани е бил сред основните дискутирани теми на семинара, в който участваха областният управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Тодор Бозуков. През последната година в България са пристигнали около 300 хил. турски туристи, а 1.6 млн. българи са почивали в Турция, каза Текканат. По негови данни близо 7 милиона турски туристи пътуват в чужбина и около 1 милион биха дошли у нас, ако не са затрудненията с визите. Пампорово се превръща през последните години във все по-предпочитан курорт за клиентите от южната ни съседка според данни на “Пампорово” АД. Потокът от турски туристи би бил още по-голям, ако отпаднат затрудненията с визовия режим, посочиха представители на туристически бизнес от съседната държава. На семинара днес са обсъдени и възможности за развитие на съвместни балкански дестинации. В момента Истанбул е много важен хъб към всички далечни дестинации, посочиха турските гости. Възможностите за съвместни морски и сухопътни турове бяха обсъдени и в контекста на плановете около строящото се на ново летище в Истанбул, отбелязва БТА.

Директорът на EMITT Хаджер Айдън коментира, че увеличаването на потока от турски туристи у нас би означавало и повече инвеститори от съседната държава. Хаджер Айдън заяви, че ще предложи на българското туристическо министерство да бъде партньор в изложението през 2016 г. Потенциалът за туризъм между нашите две държави е огромен, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов. Работната среща с турската делегация се проведе в петзвездния хотел „Орловец“. Гостите от съседна Турция подариха на областният управител, кметовете и ръководния екип на “Пампорово” АД специални традиционни подаръци.

Вирни се горе