80% от малкия и средния бизнес в туризма е на ръба на фалита

80% от малкия и средния бизнес в туризма е на ръба на фалита

80% от малкия и средния бизнес в туризма е на ръба на фалита. Това заяви Цветан Тончев от Българската туристическа камара, който очаква отлив на гости това лято.

Световната криза е само една от причините. “Туристите няма да дадат парите си в курорти, където на човек се падат по 20 см от плажа, а персоналът не е вежлив и се сменя всяка година. „Фриц иска да почива в хотели, чието пиколо, рецепционист и камериерка познава от последните пет лета”, каза Тончев, цитиран от “Стандарт”.

Според него огромните хотели по морето, които имат над 300 легла, са неуправляеми, затова през това лято ще имаме спад на гостите с 30%.

Максималният отлив, за който може да се говори, е до минус 5% на чуждите гости, контрира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според него може да се очаква отлив само на бизнес пътуванията заради кризата.

В бюджета от туризма през 2009 г. ще влязат около 4 млрд. евро, прогнозира Драганов. Приходите от чуждите туристи ще са около 1,9 млрд. евро вместо 2,4 млрд. евро, както бе през миналата година. В хазната обаче ще се съберат повече пари от българските туристи, твърди Драганов.

Българският персонал не се отнася добре към сънародниците си и това трябва да се промени, сочи проучване на Световната организация по туризъм, огласено от Барбара Пейдж-Робъртс, управляваща туристически проекти.

Чужденците обаче са доволни от обслужването. Другият основен проблем, посочен от 20% от анкетираните е, че в родните зимни курорти липсват достатъчно развлечения, обясни Пейдж.

Според  данните 30 млн. туристи ще посетят страната ни през 2020 г. След 10 години браншът заедно със съпътстващите отрасли ще генерира 18% от БВП.

Браншът трябва да е отговорен и да внася данъци и такси в реални размери, коментира изпълнителният директор на българския форум на бизнес лидерите Стамен Тасев.

Вирни се горе