240 евро излиза лечението на чуждите туристи за настинка по Черноморието

240 евро излиза лечението на чуждите туристи за настинка по Черноморието

240 евро излиза лечението на чуждите туристи от обикновена настинка по родното Черноморие. Чужденците минават през преглед от специалист, кръвни изследвания, рентгенова снимка и секрет от гърлото. За всяка манипулация на лекарите се плаща отделно по цени, посочени от тях. “Вече има засечени случаи, в които докторите са подменили истинските диагнози с фалшиви, за да могат да източат повече пари”, разказа експерт-проверител, цитиран от “Стандарт”. Целта на лекарите е да прибират двойни и тройни суми за лечението на чуждите пациенти, което се плаща от застрахователите им. Практиката навсякъде е една и съща, дори и в детските лагери.

В един от големите ни курорти докторите били известни с фразата: “Идват ми 100 евро.” В превод тя означавала, че към кабинета се задава турист чужденец. “Репликата е вулгарна, но е точно на място и блестящо описва ситуацията в българските курорти”, категорични са туроператори от Бургас.

На север положението не е по-различно. Ако един частен преглед на свободен прием във Варна струва между 15 и 25 лева, то чужденците в клиники и кабинети в близките курорти плащат по 150 евро и нагоре. Много често тези лекари отказват преглед на българи, “защото не отговарят на критериите им за платежоспособност”. Високите тарифи пък медиците обясняват с високите наеми, които собственици на хотели им искат за помещенията, които ползват през сезона.

Вирни се горе