Циганско лято до октомври и мека зима

 Циганско лято до октомври и мека зима

Циганско лято до октомври прогнозира доц. Георги Рачев, преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Ще посрещнем есента с доста летни температури. Виновен за това ще е антициклонът с красивото име Джесика, който е над България. Благодарение на него за седем-осем дни ще имаме перфектни следобеди и приятно топли температури по обяд, казва доц. Рачев пред “Монитор”. Така ще продължи до 6 септември, когато ако се осъществят прогнозите, ще имаме кратко захлаждане от 5-8 градуса в рамките на три дни, допълва той.

Със сигурност ще ви кажа, че от 1 до 3 септември температурите в цялата България ще надминат 30 градуса, на места ще достигнат дори 35. Най-горещо ще е през първите два дни на идния месец. Между 6-и и 9-и ще има леко захлаждане, предполагат се и достатъчно количество валежи. След това ни очаква едно нормално есенно време, категоричен е доц. Рачев.

Място за притеснение няма. Идния месец няма да имаме особена нужда от чадъри, тъй като той ще е топъл и сравнително сух спрямо миналогодишния. Същото се отнася и за октомври. Есента се очертава топла с малко по-високи температури.

Утрините ще са сухи и прохладни – 15-18 градуса, но температурите ще се покачват бързо, ще бъде топло, а на места и горещо, а във вечерните часове отново ще е прохладно, но приятно за една бира на открито. Ще си отдъхнем от горещините и вече ще можем да спим добре. Не бива да забравяме обаче, че настъпва есенният сезон, светлата част на деня намалява за сметка на тъмната, докато на 22-23 септември денят и нощта ще се изравнят по време. Нататък ни чака по-хладно, макар и не студено време, казва синоптикът.

Приключихме с градушките, уверява той. Рядкост е те да се появят през месец септември. Очакваме това опасно метеорологично явление чак през април и май догодина.

По-опасни през есента за селското стопанство са сутрешните слани, макар да не се очаква те да са много интензивни. При прогнозата за по-топъл месец се очаква те да започнат в края на септември.

Един от климатолозите на НАСА – Бил Пацърт, твърди, че заради изключително силната проява на топлото океанско течение Ел Ниньо в Източната част на Тихия океан зимата в Европа ще бъде много студена. За разлика от Бил Пацърт други метеорологични центрове дават прогноза, че тази зима ще бъде малко по-топла от зимите през последните няколко години.

За България тя ще наподобява миналогодишната, но с една идея по-мека, с повече валежи от сняг във високите части на планините, прогнозира още доц. Георги Рачев.

Вирни се горе