Център за социални услуги в домашна среда ще има в Доспат

Център за социални услуги в домашна среда ще има в Доспат

На 19 ноември 2012г. Община Доспат получи своя сертификат за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект BG051PO001-5.1.04-0006 «Център за социални услуги в домашна среда – Доспат» в размер на 242 562,50 лева.

Това стана на официална церемония в София, на която присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Кметът на Община Доспат Антим Пържанов също присъства на церемонията по връчване на сертификатите.

Договорът за предоставянето на безвъзмездната финансова помощ между Община Доспат и Управляващия орган също бе подписан вчера. Общо 166 общини получиха договори за над 32 млн. лева за услуги за лична помощ и социално включване, обяви министър Младенов, а министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че с финансирането по схемата „Помощ в дома” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”общата стойност на средствата, насочени към общините възлиза на 212 млн. лева. Той се обърна към кметовете, като ги призова да ускорят процеса по усвояването на средствата по договорите, за да достигнат максимално бързо до хората. По схема „Помощ в дома" ще бъдат назначени 4 440 лични асистенти в страната, които ще обслужват над 15 хиляди възрастни хора и хора с увреждания, посочи министър Младенов и обобщи, че през 2013 г. по схеми на ОПРЧР и Националния план за действие по заетостта ще работят около 17 хиляди асистенти, които ще предоставят услуги на над 30 хиляди потребители.

Чрез схемата „Помощ в дома" с договарящ орган Агенцията за социално подпомагане общините ще извършват три основни типа дейности – за лична помощ, за социална подкрепа и социално включване и за битови дейности. Със средства от безвъзмездната финансова помощ ще функционират 168 центрове и звена за услуги в домашна среда, в които ще се предоставят почасови грижи към хора с увреждания и възрастни хора чието самообслужване е затруднено или невъзможно. С реализацията на операцията се въвежда нов модел за предоставяне на общински социални услуги, чрез които се създават предпоставки за комплексно задоволяване на потребностите на нуждаещи се от обслужване лица на съответната територия.

Чрез спечелената безвъзмездна финансова помощ в Община Доспат ще се разкрие Център за социални услуги в домашна среда, като за срок от една година ще бъдат разкрити общо 51 работни места за регистрирани безработни лица. От тях 34 ще бъдат лични асистенти, а 17 домашни помощници. Общият брой на потребителите на социални услуги ще бъде 102.

Вирни се горе