Целенасочената политика на МТСП доведе до увеличението на минималната работна заплата

Целенасочената политика на МТСП доведе до увеличението на минималната работна заплата

Целенасочената политика на правителството и МТСП доведе до увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) от 1 юли 2011 г. МРЗ ще бъде увеличена от 240 на 270 лева, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на Център за обществена подкрепа днес в Златоград. Длъжни сме да компенсираме доходите на най-уязвимите групи и до 10 дни ще се вземе решение за увеличението на пенсиите, допълни той,съобщиха от социалното министерство.

Община Златоград е сред първите общини, които са се възползвали от схема „Развитие” по ОП „Развитие на човешките ресурси” за осигуряването на заетост след придобиване и повишаване на професионалната квалификация на безработни. Към момента по нея са наети 195 лица, като общо ангажираните по програмата са 290, съобщи министър Младенов. Той уточни, че това е довело до спад на безработицата в общината на 11,4 % към днешна дата в сравнение с юни 2010 година, когато тя е била 20%.

Центърът за обществена подкрепа – Златоград е част от проект „Партньорство в подкрепа на децата и семействата от област Смолян”, финансиран със средства по ОПРЧР. В него трима социални работници, педагог и психолог предоставят комплекс от социални услуги като реинтеграция на децата от институции, консултиране и подкрепа на семейства в риск, оценяване и обучение на бъдещи приемни родители и осиновители, консултиране и подкрепа на деца с противообществени прояви. От услугите могат да се възползват 25 лица. Превантивната работа ще се извършва основно в училищата и детските градини.

На територията на общината функционират още Център за социална рехабилитация и интеграция и Дневен център за деца с увреждания.

Вирни се горе