Три стопанства ще отбележат Седмицата на гората в Девинско

Три стопанства ще отбележат Седмицата на гората в Девинско

Предстои Седмица на гората 7- 14 април 2014 гдина. В община Девин три организации ще се включат в събитията – ДЛС “Иизвора” – гр.Девин, ДГС – Михалково и ДГС – Триград.

ТП“ДГС-Триград” съществува като самостоятелна административна единица от 1942 г. под името ”Краевско горско стопанство” и първоначално е обхващало само територията на държавните гори които за първи път са били устроени същата година. По късно през 1946 г. след устройство на общинските гори на селата Гьоврен, Кестен, Жребово, Водни пат и Кожаре, към територията са му причислени и общинските гори. Днес територията на стопанството е разположена в средната част на Западните Родопи и се простира върху площ от 10 955,7 ха.

Държавно горско стопанство „Михалково” носи името на с.Михалково. Като начало на създаване на ДГС „Михалково” може да се счита годината 1932, когато е създаден първият лесоустройствен проект на държавната гора „Персенк”. По-късно към нейната площ са включени и държавните гори в землищата на селата Михалково, Чуреково, Петвар, Лясково, Осиково и Селча.

В сегашния си вид ДГС „Михалково” е обособено на база на административно стопанско деление през 1958 година. През 1998 година към ДГС „Михалково” са включени и част от горите на ДГС „Девин” в териториалните граници на селата Селча и Стоманево. По данни от последното лесоустройство от 2002 година ДГС „Михалково” е устроено на площ от 15591,6 ха.

ТП „Държавно Горско Стопанство – Триград” е териториално поделение към Държавно предприятие „Южноцентрално държавно предприятие-Смолян“ създадено. ТП “ДГС-Триград” съществува като самостоятелна административна единица от 1942 год. под името ”Краевско горско стопанство” и първоначално е обхващало само територията на държавните гори които за първи път са били устроени същата година. По късно през 1946 год. след устройство на общинските гори на селата Гьоврен, Кестен, Жребово, Водни пат и Кожаре, към територията са му причислени и общинските гори. Днес територията на стопанството е разположена в средната част на Западните Родопи и се простира върху площ от 10 955,7 ха, която съвпада изцяло със землищните граници на селата: Триград, Кестен, Гьоврен и Жребово, всички числящи се към община Девин.

Вирни се горе