Трето издание на Фестивал на дивите цветя в Родопите ще се състои в края на юни

 Трето издание на Фестивал на дивите цветя в Родопите ще се състои в края на юни

Третото издание на Фестивал на дивите цветя в Родопите ще се състои от 20 до 28 юни, съобщиха организаторите.

Легендите разказват, че по обсипаните с орхидеи и иглики поляни са бродили самодиви, а местните знахари и днес събират дъхави билки по Еньовден. В месеца на билките и самодивите в няколко населени места от Смолянска община се организира за трета година Фестивал на дивите цветя – от 20 до 28 юни 2015 г.! Фестивалът се организира от Екоорганизация-Родопи, със съдействието на кметствата и читалищата на селата Смилян, Могилица, Сивино, Горна Арда и Момчиловци.

Програмата на събитието включва:

ботанически турове по маркирани ботанически пътеки,

лекции за експерти и любители – беседи, запознаващи с използването на местните билки,

ателиета по традиционни и художествени занаяти за малки и големи,

представяне на фолклора на местните общности,

тридневен вело-тур сред цветята на Родопите.

Фестивалът е част от мрежата от Фестивали на дивите цветя в Словения, Хърватска, Румъния и Великобритания, в рамките на проект “Цветна Европа” под егидата на PlantLife International. Първото издание на Фестивала се организира с финансовата подкрепа на ПМП на Глобалния екологичен фонд, и Програма „Култура“ на ЕС. Тази година Фестивалът се реализира основно с финансовите средства на Екоорганизация – Родопи и с подкрепата на местните общности и община Смолян.

Тук може да намерите повече подробности за програмата на Фестивала

http://www.rhodopeflowersfestival.org/festival-divi-cvetia/%D0%BF%D1%80%D0%BE% D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0- %D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0

Вирни се горе