Трети за страната ученически гвардейски отряд ще се създаде в Смолян

Трети за страната ученически гвардейски отряд ще се създаде в Смолян

Трети за страната ученически гвардейски отряд ще се създаде в Смолян в Езиковата гимназия. Д-р Денислава Ангелова, която е председател на асоциация „Докосни дъгата”, запозна с патриотичната инициатива кметът Николай Мелемов. Целта е опазването на историята ни и възкресяване на традициите, както и възпитаване в учениците чувство на любов и принадлежност към родината. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев, подкрепено от Министерството на отбраната и с участието на Националната гвардейска част. Първият отряд е създаден в Кърджали, вторият в Плевен, а третият ще е в Смолян. Предстои след това да бъдат създадени отряди и в други градове на страната.

Смолянският ученически гвардейски отряд в Езиковата гимназия ще е от 21 ученици от девети и десети клас.Негов командир ще бъде Никол Пискова от 9 в клас, а зам.-командир Микаела Хаджиева. Знаменосец ще е Тодор Шкодров, а асистенти Никол и Богдана. Той ще бъде учреден на 18 май в Смолян със специален ритуал по освещаване на знамето на Трети ученически гвардейски отряд, като това ще се случи при спазване на стара царска традиция, съобщиха от община Смолян.

Кметът Мелемов приветства инициативата и посочи, че община Смолян винаги е подкрепяла подобни патриотични и родолюбиви инициативи. В срещата взеха участие полк. Кънчо Иванов, зам.-командир на Националната гвардейска част, ИвоАнтонов, шеф на дирекция „Социална политика” в Министерство на отбраната, началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева , полк. Димитър Кацаров, началник на 101 Алпийски полк и директорката на ЕГ Надежда Горанова. Семерджиева обяви, че се възстановява и фанфарния ученически оркестър към Четвърто ОУ „Стою Шишков” в Смолян и догодина ще участва в проявите за 24 май.

Вирни се горе