Томислав Дончев в Смолян: Пробивът в масивите на НАП е тежък киберинцидент

 Томислав Дончев в Смолян: Пробивът в масивите на НАП е тежък киберинцидент

Глобата наложена на НАП заради източването на лични данни ще бъде платена от нашите данъци, каза пред журналисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев. Той определи пробивът в масивите на НАП като тежък киберинцидент. По думите му ситуацията е по-особена, защото приходната агенция е публична институция. А наложената глоба ще се плати от публичните приходи.

Вицепремиерът Томислав Дончев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова участват в заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район за планиране, което се провежда днес в Смолян. На него присъстваха кметове и областни управител на области и общини от Южен централен район. Заседанието бе открито от областният управител на Смолян Недялко Славов, който председателства Регионалния съвет.

Една глоба се плаща от публичните приходи, т.е. от данъци. Само, че това не е единственото наказание. За целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители от най-ниското до най-високото ниво, и ще бъдат предвидени наказания. Само, че в момента приоритет е овладяването на ситуацията, заяви Дончев. НАП вече се е свързала с близо 180 българи, за които има критично изтичане на данни, предлага им се помощ, каза още Дончев. Той коментира, че България дава много малко пари за киберсигурност и трябва да бъдат взети мерки за по-добра защита на данните.

Ситуацията с чумата по свинете вицепремиерът Дончев определи като много тежка. 22 са вече огнищата. “За нещастие много подходящ сезон за разпространение на заразата. Вземат се, бих казал, радикални мерки. Но един от проблемите, който имаме е, че сред обществеността, даже бих казал и сред управата в засегнатите райони, нямаме пълно съдействие. Има опити и за извеждане, и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Затова не само МВР, мобилизирали сме сили на Българската армия и колкото е необходимо ще бъдат мобилизирани допълнително, за да се осигурят карантинните мероприятия”, заяви Томислав Дончев.

“Трябва да бъде променен моделът, по който се случват проектите и инвестициите. Това, че са се похарчили законосъобразно едни средства, все още не означава нищо. Същественият въпрос е каква е ползата от тях”, заяви Томислав Дончев в Смолян. Основният въпрос е как да адресираме нуждите и възможностите, свързани с демографията, с необходимостта от по-агресивно икономическо развитие. Това само с инвестиции в улици, кръстовища, градинки няма да стане. Необходим е нов тип инвестиции, посочи вицепремиерът. Относно необходимостта от промяна на модела, по който се случват проектите и инвестициите, вицепремиерът препоръчва обществената дискусия да се направи преди нещо да се построи.

Вирни се горе