Тодор Капитанов: „Смолян в топ 4 сред ползвателите на платформата www.mywork.bg“

Тодор Капитанов: „Смолян в топ 4 сред ползвателите на платформата www.mywork.bg“

Д-p Toдop Kaпитaнoв е eĸcпepт в cфepaтa нa тpyдoвoтo пpaвo, национален секретар пo зaщитa нa paбoтeщитe в KHCБ. Cъздaтeл нa www.mуwоrk.bg – aвтoмaтизиpaнa бeзплaтнa плaтфopмa зa тpyдoвoпpaвни ĸoнcyлтaции и cъвeти в пoмoщ нa вcичĸи paбoтeщи гpaждaни в Бългapия.

Г-н Капитанов, първо да ви благодаря за това интервю, надявам се да бъдем полезни за читателите на Smolyannews.com Вие сте създател на първата по рода си платформа www.mywork.bg, в която хората могат да намерят отговор на въпроси, свързани с правата на работното място. Кое ви провокира да създадете тази платформа и да ни разкажете повече за нея?

Платформата е единствената по рода си възможност хората да имат дигитализиран достъп до законовите разпоредби, касаещи трудовите им разпоредби. Без да са юристи, чрез платформата, само с няколко клика могат да достигнат до отговорите на въпроси свързани с тяхната трудова дейност – от ĸaндидaтcтвaнeтo и пpиeмaнeтo нa paбoтa, пpeз бpeмeннocт и мaйчинcтвo, дo нaпycĸaнeтo, пeнcиoниpaнeтo или eвeнтyaлнoтo yвoлнeниe, ĸaĸтo и вcичĸи възмoжнocти зa пoлyчaвaнe нa oбeзщeтeния пpeди и cлeд тoвa. Платформата е изградена от мен с взаимодействието на широк екип от дигитални експерти. Моята юридическа компетенция и 10 годишна вече практика съчетахме с компетенцията на дигиталните специалисти и се получи платформата www.mywork.bg, която от месец и половина сериозно набира скорост.

А какво ви провокира да я създадете?

Знаете, че когато трябва да се срещнете с юрист по някакъв въпрос, той ви иска документи. Много от хората, не познавайки юридическата материя, а те не са и длъжни, понякога формулират грешно своя въпрос и съответно следва юриста срещу тях да зададе още няколко, за да се ориентира. В помощ и на мен, и на моите колеги създадох платформата. Така, улеснявам достъпа на хората до мен и колегите ми.

За този месец и половина, откакто я има платформата, правили ли сте анализ какви хора я използват?

В момента имаме над 15 хил. ползватели на платформата, от които директно потърсили консултация са около 1 400 души. Това са хора от цялата страна имаме и потребители от САЩ, от Германия, от Австрия и Белгия. Тя е използвана от българи от 34 държави в целия свят. Най–много се ползва от хората между 25 и 35 години, както и от тези между 55 и 65 години. Тук трябва да отбележа, че смолянчани са в Топ 4, след хората от големите градове като София, Пловдив, Варна. Зад Смолян са Стара Загора, Бургас, Благоевград, Русе, Хасково и Габрово. По-често задават своите въпроси жените.

А кои са най-често задаваните въпроси?

Тези, които са свързани с уволнение или напускане на работа. Около 30 % от ползвателите се интересуват от тази тематика – какво е полагащото им се обезщетение, как могат да напуснат най-бързо, заплащане на отпуските и т. н. Прави впечатление, че в петъчните дни платформата най-много се използва с въпроси как да напусна работа и какви обезщетения ще взема. Тук мога да гадая, и то с чувство за хумор, че след натрупаното напрежение в края на работната седмица човек търси нови посоки, в които да поеме. Други въпроси, които вълнуват хората са нещата, свързани с промените в законодателството и работата по време на Ковид – право на обезщетение, могат ли да ги съкратят ако са заболели, работното време, осигуряването на безопасни условия на труд, как е регулирана работата в домашни условия и т.н. А също и въпроси от рода на какви обезщетения имаме право ако загинем или наш близък загине от Ковид-19. Разбира се въпроси като бременност, излизането в майчинство, връщане на работа, както и за предстоящо пенсиониране.

Г-н Капитанов, как Ковид–19 промени трудовите взаимоотношения?

Ковид-19 промени начина на живот. Това няма как да не рефлектира и върху трудовите взаимоотношения. Един от позитивите, ако въобще има позитивни посоки на Ковид, е че работодателите и работещите разбраха, че здравето и животът е на първо място и то трябва да бъде съхранено във всяка една форма – като се започне от хигиената и се приключи с организацията на работния процес. Хората започнаха да обръщат сериозно внимание на своето здраве и на безопасните условия на труд. Има една интересна статистика, че за 10 години с 30 % са нараснали работещите от разстояние. В момента Ковид-19 рязко повиши тази статистика. Не малко бизнеси и хора в момента работят дистанционно, което повиши много дигиталната култура на българите, започна да се инвестира в технологии. Разбира се всичко това има и своята негативна страна – знаете, че човек когато работи от дома си забравя да почива или е претоварен от работа. Когато е оставен до някаква степен сам да организира работата си, или започва преди работното време, или свършва много по-късно и това е една от причините за психически и физически постравматизъм, който ще се развие след време. Много хора, дори когато са в почивка, са пред компютъра – закусват, обядват пред компютъра, пият кафе пред компютъра и не спазват нормите за почивка. Тук смея да кажа, че и работодателите имат не малка вина, защото техен ангажимент е да направят обучение, инструкции на хората как да работят от дома си, да спазват всички тези условия, да осигури ергономичния стол, бюрото, достатъчна светлина, да се провери съответното жилище дали е достатъчно удачно човек да може да работи в него. Както работещите, така и работодателите трябва да имат отношение, за да запазят здравето. Освен това искам да предупредя хората, че работата от дома няма по-различен характер, чисто законово, от това да работят от офис средата, предприятието и т.н. сменено е само мястото. Това не е повод да се сменя заплащането, работното време, нито което и да е друго задължение на работодателя.

Кои са най-често срещаните нарушения на работното място?

Последната седмица има много сигнали и въпроси относно това, че работодателите принуждават работниците да се ваксинират, като директно отправят заплахи зa нeдoпycĸaнe дo paбoтa, нaмaлявaнe нa дoxoди, лишaвaнe oт пpидoбивĸи в paбoтaтa. Други нарушения от този тип са чисто морални – пoдмятaния, paзни нaмeци и пp. зa дeйcтвиe в eднaтa или дpyгaтa пocoĸa. Искам да предупредя, че това е в нарушение с куп закони, и български, и международни. Искам да уверя всички работещи, че всяко притискане от страна на работодателя е нарушение. Всички знаем, че поставянето на ваксина е личен избор, тя е доброволен акт и съответно, ако някой принуждава друг е дискриминация и могат да си потърсят правата. Тук бих вметнал, че има други начини – не санкционни, а поощрителни, тоест да им дават допълнителни придобивки заради това, че са взели решение да си поставят ваксина, но не и да им се взема това, което се полага, което вече си е нарушение. Има не малко добри практики в страната.

Получаваме не малко въпроси и сигнали и за нарушение на работното време. Хората нямат навика, а и законодателството не е уредило този въпрос, след работно време да не отговарят на имейли, да не вдигат служебния си телефон. Във Франция например има такава практики, а в Германия, в една от големите фирми за производство на автомобили, вече повече от 10 години след приключване на работното време на служителите и работещите, IT-специалиста автоматично блокира достъпа до всички устройства, които могат да принудят човек да приключи работа. Идеята е работникът да бъде отпочинал, за да е пълноценен на следващия ден.

Търсят ли ви и представители на бизнеса и с какви въпроси?

Търсят ни най-вече представители на малкия бизнес и ние помагаме да организират взаимоотношенията си с персонала. Интересно е, че НПО-та също ни търсят за съдействие и за партньорства. Ние сме готови да взаимодействаме и да работим със всички. Платформата е много млада, но набира скорост, натрупа доста биография за месец и половина и вярвам, че ще се развива тепърва.

Г-н Капитанов, освен чрез платформата, по какъв друг начин хората биха могли да ви потърсят за съдействие?

Аз съм професионално ангажиран към темата за защитата на трудовите права чрез работата си в КНСБ. Така че чрез абсолютно всички структури на КНСБ в цялата страна хората могат да достигнат до мен и могат да бъдат сигурни, че ще получат необходимото внимание, когато поставят своя проблем.

Благодаря ви за този разговор, надявам се че бяхме полезни на нашите читатели.

И аз благодаря. Бъдете здрави!

Вирни се горе