Свлачище може да прекъсне пътя за две смолянски села

Свлачище може да прекъсне пътя за две смолянски села

Активизирало се свлачище заплашва да откъсне пътя към смолянските села Турян и Пещера. Свлачището е обхванало близо 40 метра от пътя, асфалтовата настилка към двете села е сцепена, пропадането му е около половин метър, предаде БНР.

Пътят Смолян -Турян е с дължина десет километра и е част от общинската пътна мрежа. Неговото построяване е завършено през 1989 година, каза кметският наместник на двете села Георги Пейков. Той обясни, че на четвъртия километър по пътя Смолян – Турян има пропадане на пътното платно с около половин метър. “Има реално опасност от възникване на ПТП и от прекъсване на пътната връзка между Смолян и селата Турян и Пещера”, каза Пейков.

Свлачището се е активизирало в резултат на проливните дъждове и от топящия се сняг. Ръководството на община Смолян е информирано за проблемния пътен участък и мястото е посетено от експертна комисия. Нужно е спешно да бъде укрепено свлачището и да се извърши ремонт на пътя, тъй като това е единствената връзка на тези две населени места с областния център.

В Турян живеят над 60 човека, по настоящ адрес са 72. В Пещера няма поспоянни жители. Има 18 човека, които са адресно регистрирани по настоящ адрес и те идват точно по великденски и коледни празници, летните отпуски, които ползват, каза Пейков.

Вирни се горе