Свежо отпразнува Възнесение Христово село Смилян

Свежо отпразнува Възнесение Христово село Смилян

Определението „свежо“ се наложи естествено според настроението и обстановката в този празничен ден. Светъл и чист храм, хора усмихнати зад предпазните маски, росни треви и цветя на двора, птички в дърветата. Сякаш свежа живителна струя от небето слиза и милва миряните, усилва надеждата им, че Божиите предсказания се сбъдват.

Свето Възнесение Христово, както е кръстена църквата, е един от най-светлите празници в Християнството. В тази чест божествената света Литургия в село Смилян бе отслужена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион заедно с предстоятеля на храма иконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, и помощници иподяконите Валери, Иван и хористи от храм „Св. вмчца Неделя“ в смолянския квартал Райково.

Проповедта на архиерейския наместник бе изпълнена с библейски факти и събития, напомнящи правилата на Спасителя с цитати от ап. Лука и ап. Матей, по които би трябвало да живеем и сега. Напомнящи и връзката на Елеонската планина в близост до Йерусалим със земния живот на Христос – Словото, което стана плът и живя като нас. Тази планина е свидетел на поученията и проповедите Му пред апостолите и другите Му ученици, на обещаното Второ поизшествие, на големите Му душевни страдания и молитвата Му преди Кръстната смърт „ ако може Отеца да отмени тази чаша…“ и думите Му след това: „Нека бъде Твоята воля!“, което се посочва и в четирите Евангелия.

В тази планина е станало и Възнесението на Христос от Земята към Небето на 40-ия ден след Възкресението Му пред очите на учениците и Майка Му Света Богородица. В кондака се пее: „Като изпълни определеното за нас и като съедини земното с небесното, възнесе се в слава, Христе Боже наш, без никак да се отлъчваш, но като пребъдваш неотстъпно, викаш на тези, които Те обичат: „Аз съм с вас и никой не може да е против вас!“. Христос е жив и е между нас, посочи Негово Високопреподобие. Ние можем винаги да говорим с Него, да се молим със сърдечна и усърдна молитва и да Му служим, да живеем смирено и угодно. Да просим Божията воля, а не както ние искаме. Тогава Бог няма да ни остави и ще ни даде заслуженото.

Последва празничен водосвет за здраве и благополучие. Архимандрит Висарион призова Божията любов и Неговата велика милост да бъдат над всички нас, над домовете и чадата, над тази света обител и над това селото. Бог да благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!

Храмовият празник в село Смилян завърши с продължителен камбанен звън и песнопението „Многая лета“.

Росица Примовска

Вирни се горе