„Световно кафене” в Смолян ще дискутира темата за наркотиците

   „Световно кафене” в Смолян   ще дискутира темата за наркотиците

Проявата е посветена на 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици

Превантивно- информационен център по наркотични вещества към община Смолян съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и БЧК организират „Световно кафене“ . Това е глобално движение за подкрепа на различни разговори, касаещи определени проблеми. Интерактивната игра, предразполага участниците в дискусията да изразят и обсъдят мнението си свободно по определена тема, в среда близка да неформалния живот на тийнейджърите на тема: „Моята гледна точка за наркотиците“. За това информира секретарят на община Смолян Момчил Николов, който е и председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

Събитието е посветено на Международния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици – 26 юни.

Мероприятието ще се проведе, днес, от 14.30 часа на терасата на хотел „Дикас“. Поканени са ученици от 9-и и 10-и клас на І СОУ „Св.св.Кирил и Методий“, ГПЧЕ „Иван Вазов“, ПМГ „Васил Левски“, ПГИ „Карл Маркс“, ПГТТ „Христо Ботев“ и ПГ по Туризъм – Смолян.

По повод 26 юни, службата по наркотиците и Престъпността към ООН / UNODC/ стартира кампанията, която тази година е под наслов: „Послание за надежда : „Да възможно е предотвратяването и лечението на зависимостта“.

Незаконните наркотици застрашават здравето и благосъстоянието на хората. Приблизително 200 000 души умират всяка година в следствие на употребата на наркотични вещества. Но те не засягат само употребяващите ги, а причиняват огромни страдания и нещастие на техните семейства и близки.

Заболяванията вследствие употребата на наркотици водят до нарушаване на социалното функциониране , разстройване на семейния живот – довеждат до загуба на дом, деца, родители, на възможностите за образование и трудовата заетост, върху обществото като цяло.

Зависимите от наркотични вещества могат да бъдат лекувани посредством методи, доказали своята ефективност, а много от починалите в следствие на свръхдоза, можеха да бъдат спасени чрез превенция. Децата и младите хора трябва да бъдат образовани по отношение на рисковете от употребата на наркотични вещества.

На Международния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици е важно да се обяви, че зависимостта може да бъде предотвратена и е лечима. Там, където има помощ, има и надежда!

Вирни се горе