Световният шампион Томас Славик успя да затвърди титлата си в Пампорово

 Световният шампион Томас Славик успя да затвърди титлата си в Пампорово

Този уикенд Пампорово беше домакин на зрелищна надпревара с планински велосипеди, в която участваха някои от най-добрите състезатели в цял свят.

Състезанието представляваше финалният кръг на световните серии по фокрос 4X Pro Tour и чрез него се определиха победителите в тазгодишното издание на турнира.

Битката на шампионите се проведе по специализираното трасе за форкрос на Велопарк Пампорово, което е и първото от подобен мащаб в България и региона. Мнението на професионалистите, които участваха в състезанието, е че трасето в Пампорово е едно от най-добрите на които са карали въобще и може би най-интересното от тазгодишното издание на световните серии.

Оспорваната надпревара беше спечелена от световния шампион Томас Славик, който впечатли всички присъстващи със изключителното си каране. На второ място след него остана французина Куентин Дербие, който беше основен претендент за спечелването на титлата. През цялото време той показваше отлично каране и успя да спечели симпатиите на публиката, като се превърна във фаворит на повечето хора дошли да наблюдават на място зрелищното събитие.

Във финалната четворка се стартираха също шведа Феликс Бекеман, които пресече финалната линия трети и англичанина Скот Бюмонт, който направи впечатляващо падане на финалния скок. За щастие състезанието се премина без сериозни инциденти, въпреки мащабите на трасето и бързите скорости.

България беше представлявана от общо 11 смелчаги, сред които 3 жени. Най-добър резултат сред българите постигна Георги Радев, който успя да се класира девети. Георги остана малко разочарован от класирането си, защото той участва активно в подготовката на трасето за състезанието и беше отлично подготвен, но за съжаление не успя да се класира по напред.

4X Pro Tour Пампорово 2014, беше най-голямото събитие в планинското колоездене и едно от най-големите като цяло във велосипедния спорт в България, на което някога страната ни е била домакин. Състезанието се наблюдаваше на живо от стотици фенове, специално дошли в Пампорово за събитието, както и от хиляди, които се възползваха от излъчването на живо в интернет.

Организаторите от Велопарк Пампорово и Консепт Криейтив споделят, че за тях е голямо признание домакинството на състезание от подобен ранг и се надяват догодина отново да приемат кръг от елитния турнир. „Много се радваме, че успяхме да впечатлим някой от най-големите имена на световната сцена и да се наредим наравно с байк паркове от цял свят с многогодишна история и традиции. За нас е огромно признание, че получихме множество похвали за трасето и цялостната организация на събитието. Надяваме се догодина да успеем още да вдигнем нивото и да затвърдим постигнатото до сега, като поставим Пампорово трайно на картата с предпочитани места за каране на колело е Европа, а и не само.“

Вирни се горе