Студенти показват филм за полковник Серафимов в смолянските училища

Студенти показват филм за полковник Серафимов в смолянските училища

Авторският филм за полковник Серафимов на екипа от „Българска история“ ще бъде прожектиран под формата на открит урок в училищата от Смолянска област. Предложението на доц. Христо Гиневски от Варненския университет в Смолян бе възприето с готовност от създателите на късометражната лента по време на представянето на тяхната творба „Забравеният герой от Родопската Шипка“ пред смолянската публика. Гостуващите Иван Кънчев, Димитър Пашов и Мартин Стаматов, 20-годишни студенти по различни специалности в Софийския университет и Нов български университет в София, са част от творческия екип на филма. Историята за тях е любимо занимание и за да бъде това така, огромна е заслугата на техните преподаватели по история в училище. Момчетата ще размножат лентата и ще предоставят дискове за разпространение в учебните заведения на областта. Дадоха съгласие и за неговото излъчване по местните кабелни телевизии.

Извънстоличната премиера на филма „Забравеният герой на Родопската Шипка“ бе организирана от община Смолян и Регионалния исторически музей „Стой Шишков“ в рамките на проявите, посветени на 135-годишнината от Освобождението на България и 100-годишнината от Балканската война Тримата младежи се срещнаха със смолянчани и жители от село Полковник Серафимово в залата на Планетариума на 27 февруари и получиха поздравления и искрена благодарност от зрителите за своя поглед към личността на Освободителя на Родопите. Родопчани бяха впечатлени, истински развълнувани и зарадвани от начинанието на младите хора, които възкресяват историческата памет за полковник Владимир Серафимов. Срещата бе водена от Катя Сулинаджиева, историк в РИМ – Смолян.

Бяхме поразени, че сме завършили училище и по време на цялото ни обучение от 1 до 12 клас не бяхме чували за подвига на този български военачалник. И тъй като историята ни е хоби, започнахме да издирваме интересни факти за полковника, а след това решихме да разкажем за него така, както ние сме го усетили, за да може и другите млади хора да разберат за подвига му, разказаха момчетата. Първото им запознанство с неговата личност е бил един клип в интернет, който се оказал грешен и неверен, затова се захванали да представят истината. За това как личният избор на един човек може да повлияе на хода на цялата история. Полковник Владимир Серафимов ни научи на отговорност и родолюбие, споделиха Мартин, Иван и Димитър. Момчетата имат своето верую – да отстояват българската история и да почитат своите предци и това те го правят в своя Фейсбук профил, сайта „Българска история“ и други различни инициативи, с които заразяват връстниците си.

От сърце се прекланям пред тези млади хора за техния патриотизъм, обърна се към тях смолянският историк Андрей Печилков, който най-добре познава живота и делото на Освободителя на Родопите и има заслугата неговият личен архив да бъде предаден от близките на полковника във фондовете на Държавен архив – Смолян. Той похвали авторите за точния цитат „Не, аз няма да отстъпя селата, в които до вчера бях приет като освободител“ – думите, с които Серафимов отказва да изпълни заповедта на висшето военно началство за оттегляне отвъд Рожен. Директорът на Регионалния исторически музей в Смолян Таня Марева бе впечатлена от човешкия и силно въздействащ разказ на филмовата творба, въпреки че нито един от нейните създатели не учи история, а всеки от тях е избрал различна професионална област. Вие ни дадохте истински урок по родолюбие на нас, възрастните, бе искрено самокритичен адвокат Димитър Кисьов – това е начинът младите хора да бъдат увлечени да се интересуват и научават родната история. В лицето на сдружение „Родопски хайдути“ момчетата откриха свои нови приятели. Бе им обещана и финансова подкрепа от предприемача Спиро Чавдаров. България трябва да се поучи от вас, родопчани, как добре се грижите за опазването на паметниците. Именно това ни вдъхнови за направата на филма при посещението на Родопската Шипка, споделиха от своя страна момчетата. Тяхната творба докосна сърцата на родопчани, които с непристорено човешко вълнение приветстваха младите патриоти. Винаги ще имате нашето съдействие, когато решите да се потопите в историята на Родопите, увери ги от името на местните институции водещата Катя Сулинаджиева.

Вирни се горе