Зимата се завръща през почивните дни

Зимата се завръща през почивните дни

От днес започва промяна на времето у нас, като след 2 денонощия то ще се върне в зимно русло. Днес над страната ще прониква по-хладен въздух и с това ще започне процес на завръщане на температурите към нормалните им януарски стойности в края на седмицата.

Облачността през днешния ден ще бъде значителна, на места в западните и северни райони ще превали слаб дъжд, по планините над 800-1000 метра – слаб сняг.

Утре от югозапад към страната ни ще приближава пореден средиземноморски циклонален вихър. Облачността ще се увеличава и преди обяд, отначало над югозападните райони, ще завали дъжд, който ще обхване цялата страна в следобедните часове. В местата с надморска височина над 1200-1400 метра ще вали мокър сняг, като снежната граница ще бъде по-ниска в планините на Северозападна България. Дневните температури няма да се променят съществено спрямо днешните.

В петък ще бъде почти без валежи, а дневните температури ще останат в широки граници от северозапад на югоизток, съответно между 3-4 и 12 градуса. В късните следобедни часове на петъчния ден отново ще започнат превалявания от югозапад, едновременно с проникването на по-студен въздух от запад и северозапад.

Този процес вече ще върне температурите към обичайните им зимни стойности през уикенда и началото на следващата седмица. Още преди полунощ преваляванията от запад на изток ще започнат да преминават в сняг.

В събота сутрин над цялата страна ще превалява сняг, според сегашните очаквания – предимно слаб, освен в югоизточните и част от южните райони – Странджа, Родопите, а по-късно и над североизточните райони, където ще има по-съществени валежи. Дневните температури ще са от минус 4 до плюс 1 градус.

В неделя все още ще превалява слаб сняг, но от запад на изток преваляванията ще прекъсват и спират, като до края на деня ще спрат почти навсякъде. Ще остане студено, с дневни температури от минус 4 до плюс 2 и минимални през нощта срещу понеделник от минус 9 до минус 4. На места са възможни и по-ниски стойности, до около минус 11-12 градуса.

В началото на следващата седмица ще бъде без валежи, сутрин – студено, с температури от минус 9 до минус 4, по-ниски в източната част на страната. Дневните стойности слабо ще се повишат и ще са от минус 1, 2 до плюс 3, плюс 4 градуса.

Вирни се горе