Зимата е най-евтина със скъп климатик

Зимата е най-евтина със скъп климатик

Цените на дървата варират в различните горски стопанства между 32 и 36 лв. за кубик широколистни в Смолянско

Най-евтиният начин за отопление тази зима ще бъде със скъп инверторен климатик от клас А+ или А++. Това установи проверка на репортери на „Преса“ за цените на горивата в различни региони на страната. Поддържането на комфортна стайна температура във всички помещения на среден апартамент от 70 кв. м може да струва между 57 и 295 лв. на месец в зависимост от използваните инсталации и избраните енергийни източници.

Предимството на инверторните климатици е, че работят като термопомпи. Те използват топлина от въздуха навън, като допълнително го охлаждат, а след това дозагряват разликата до желаната температура. Климатик с коефициент на преобразуване 4 харчи 1 киловатчас, за да отдаде в стаята 4 киловатчаса топлинна енергия. Тази ефективност обаче не е гарантирана при всякакви външни температури. Коефициент 5 при нула градуса навън може да спадне на 3 при минус 12 градуса. Затова при избора на устройство купувачите трябва внимателно да четат техническите характеристики.

Инверторните климатици са и най-луксозният вариант за отопление. Уредите с висока енергийна ефективност струват над 1200 лв., като някои модели надхвърлят 2000 лв. – за една стая. Използването на един климатик за отопление на две и повече помещения не се препоръчва.

Достойна конкуренция на тези високотехнологични устройства през зимата са добрите стари печки на дърва. Цените на твърдото гориво са все още летни, а това значи изгодни. Опитът от минали години показва, че с първите октомврийски студове те се увеличават с 20-25%. Енергийната ефективност си пробива път и в отоплението с дърва. Пиролизните котлета са добър вариант за цялостно решение на въпроса с радиаторите и горещата вода през зимата, особено в еднофамилни къщи.

Горските стопанства дават възможност на желаещи сами да си съберат или отсекат дърва за огрев. Така кубикът излиза изключително евтино – между 32 и 36 лв. за различните региони на страната.

От 1 октомври се очаква поскъпване на тока за населението, а заедно с него е възможно да има промяна и в цените на централното парно. Увеличението обаче едва ли ще пренареди класацията по изгодност. Прогнозите са, че промените ще бъдат минимални и социално поносими.

Цените на дървата от временен склад в гората варират в различните горски стопанства между 32 и 36 лв. за кубик широколистни, съобщиха търговци от Смолян. Заради дъждовете много родопчани не могат да стигнат до рампата на баира, каза Бисер Владимиров, който от години върти бизнес с дърва за огрев в Смолян. Той предлага 1 кубик бук за 60 лв. Еловите трупи са по 38 лв. за кубик с превоз до дома на купувача. Ако клиентът поръча нацепени дърва, цената се увеличава с 10 лв. на кубик.

„Реализацията на дървесината т.г. като цяло е по-слаба, защото миналата зима беше мека. На хората им останаха дърва. Планирали сме 20 000 кубика, които дървосекачите сами ще си добиват. Все по-малко хора се захващат с това, макар че им излиза по-евтино. По селата не останаха млади хора, няма кой да ги добива“, каза Айнур Ибрямова, шеф на Южноцентралното горско предприятие, което обхваща областите Кърджали, Пазарджик, Смолян и Пловдив.

Вирни се горе