Животновъдите пред липса на национални подпомагания през 2010-а

Животновъдите пред липса на национални подпомагания през 2010-а

Националните подпомагания са одобрени само до последния ден на декември и от 1 януари съществува реална опасност фермерите да останат без тях, предупредиха от Асоциацията на млекопроизводителите в Стара Загора.

Общо 27 са мерките, по които фермерите получават помощ от държавата, уточни специално за БГНЕС изпълнителният директор на асоциацията Татяна Ангелова.

Сред по-важните са субсидия за литър качествено мляко, за генофонд, както и кредити за торове и земя.

Помощите за 2010-а обаче все още не са нотифицирани от Брюксел. Технологичният период за това е от шест до осем месеца, уточни Ангелова, според която съществува реална опасност в началото на 2010 г. фермерите да не получават нищо.

Биволите не са включени в субсидията за глава животно и така за 5000 бивола няма да бъдат платени помощи, алармират фермерите от Стара Загора.

За да изкараме зимата, трябва да получим по 600 лв. субсидия за глава, заяви фермерът Христо Даков, според когото 30 ст. не достигат на фермерите за литър мляко, за да има работата им смисъл. За един литър качествено мляко от мандрите фермерите получават 40 ст., като с тази цена трябва да се купят два килограма фураж, които са по 38 ст., изчисляват те.

В Турция производителите получавали два пъти повече за литър. По думите на Даков около 4000 ферми са на ръба на оцеляването.

Вносът на сухото мляко от трети страни също е реална пречка за производителите. Според Даков ако той бъде обмитен и контролиран както зеленчуците, до 10 дни мандрите ще повишат изкупните цени с поне 10 ст. за литър.

Фермерите са убедени, че в мандрите има сива икономика, защото не се следят влизащите и излизащите количества продукция.

Вирни се горе