Жилищата у нас още поевтиняват

Жилищата у нас още поевтиняват

Цените на жилищата в България продължават да се понижават, въпреки че като цяло в света вече се отчита ръст. Това показват данни на британската консултантска компания Knight Frank за първото тримесечие на 2010 г., цитирани от в. “Сега”. Според анализа апартаментите у нас са поевтинели със 17.8% на годишна база, с което страната ни се нарежда на 42-ро място от общо 47 държави. В същото време в над половината от тях има покачване на цените, макар и минимално.

Данните показват още, че в страните от Източна Европа има най-голямо поевтиняване на жилищата. Например Естония, където цените са паднали с 40% на годишна база, е на дъното на класацията. Апартаментите в Литва пък са поевтинели с 32%. Любопитното е, че въпреки кризата в Гърция жилищата там са поевтинели само с 2.6%.

В някои страни от Западна Европа също има сериозен спад. Най-сериозно са паднали цените в Ирландия – с почти 19%. Имотите в Италия и Франция също поевтиняват в рамките на 4-5% на годишна база. Азиатските държави обаче силно променят общата картина. В рекордьора по поскъпване – Китай, цените на апартаментите в големите градове са поскъпнали с 68% на годишна база. Имотите поскъпват също в Австралия, Израел, Канада и др. От европейските страни апартаментите продължават да поскъпват във Великобритания, Швеция, Норвегия и Финландия.

Вирни се горе