Жеги в 24 области,в Смолян кодът е жълт

Жеги в 24 области,в Смолян кодът е жълт

Оранжев код е обявен за петък – 24 август, в 24 области на страната заради очакваните високи температури до 41 градуса, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

В 24 от 28-те области в страната максималните температури се очаква да са от 38 до 41 градуса. Сред тях са областите Видин, Монтана, Благоевград, Русе, Кърджали, Хасково, Плевен, Силистра, Бургас, Варна.

Единствено областите Смолян, Перник, София и София-град предупредителния код е жълт. Очаква се в тези области максималните температури да са до 37 градуса. На морския бряг максималните температури ще достигнат до 39 градуса.

Три положителни температурни рекорда бяха регистрирани в четвъртък, съобщиха още от Националния институт по метеорология, цитирани от БГНЕС. Рекордни за този ден са били жегите в Пазарджик, Кюстендил и Драгоман.

В четвъртък обаче цял ден от най-голям пек са се пазили в Русе. Градът бе най – топлият за нашата страна и там температурите преминаха 40-градусовата граница. Към 18 часа същия ден метеоролозите измериха 40,5 градуса. Рекордът за деня е измерен обаче пред 2000 г., когато русенци са се пазели от 41,7 градусова жега. Най-студено обаче днес е било на връх Мусала, където са измерени едва 15 градуса.

Вирни се горе