Жегата свършва, силен вятър ще ни мъчи до сряда

Жегата свършва, силен вятър ще ни мъчи до сряда

Днес над страната ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат с 8-10 градуса. Краткотрайни превалявания са възможни главно в планините и източните райони. Ще започне период на ветровито време, който ще продължи до сряда, а в някои райони на страната и до четвъртък. Вятърът ще бъде умерен, до силен, а по планините – бурен, като по билата и върховете не са изключени и ураганни пориви от запад-северозапад.

От НИМХ предупредиха за очакван утре вятър със скорост над 50 км/ч., чиито пориви могат да превишат 70 километра в час. Заради опасността от силен вятър е обявен код “жълто” за Видинско, Монтанско, Врачанско, Плевенско, Великотърновско, Русенско, Силистренско, Разградско, Търговищко, Шуменско, Варненско, Бургаско, Добричко, Сливенско, Ямболско, Старозагорско, Пловдивско и Кърджалийско.

Ветровито ще бъде и по морския бряг, където в неделя и началото на следващата седмица облачността често ще бъде значителна и ще паднат краткотрайни валежи. Повече слънчеви часове ще има над западната част на страната, но и там към средата на седмицата на места ще превали и прегърми.

Температурите постепенно ще се повишават и към сряда-четвъртък ще са от 25 до 30, в югозападните райони до 31-32 градуса.

В планините туристите трябва да се съобразят с ветровитото време, което ще се установи там от утре поне до сряда. Ще има променлива облачност, с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури. Температурите на 1200 метра надморска височина от днешните високи стойности – до 25-27 градуса, от утре до сряда ще се понижат до 14-15 градуса.

По морския бряг от утре също няма да бъде подходящо за плаж заради силния вятър, студената вода и често облачното време с краткотрайни превалявания. Температурите ще бъдат малко над 20 градуса, в неделя и понеделник на някои места ще са и по-ниски и едва към вторник-сряда ще се повишат, достигайки 22-26 градуса.

Вирни се горе