Жълт код за Южна и Югоизточна България.В Смолян снежната покривка вече е 15 см.

Жълт код за Южна и Югоизточна България.В Смолян снежната покривка вече е 15 см.

Жълт код е обявен заради валежи от сняг в Южна и Югоизточна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението се отнася за 6 области – Смолянска, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно, прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Продължава да вали в страната. До 5 часа тази сутрин температурата беше от минус 3 градуса в Северозападна България до плюс 5 в югоизточните райони, допълват от НИМХ. На Мусала е минус 10 градуса. Сняг вали в Северна България и в други части от страната, само в Сливен вали дъжд.

Снежната покривка е най-голяма във Видинско – 24 см, Ново село – 22 см, Лом -15 см, Благоевград – 1 см. В Смолян снежната покривка е 15 см. Времето ще се определя от средиземноморски циклон, ще е облачно и ще вали, в по-голямата част от страната сняг, по Черноморието и Южна България дъжд. Условия за по-значителни валежи има в Южна и Югоизточна България.

Екипите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГД ПБЗН) до сутринта са участвали в няколко изтегляния на автомобили – във Видин, Монтана и Смолян. Като цяло до този момент обстановката в страната е спокойна.

Вирни се горе