Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен за област Смолян

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен за област Смолян

Опасното време в страната продължава като за вторник е обявен оранжев код за обилни валежи и гръмотевици за 4 области на страната, за 12 области ще важи жълт код, сочи справка в сайта на НИМХ.

Оранжевият код е в сила за областите Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези райони ще се развива мощна купесто-дъжовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има условия за градушки.

На места в планинските райони на областта количествата валежи ще достигнат 50-65 л/кв м. При оранжев код синоптиците предупреждават за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. При оранжев код е възможно да се наложи частична евакуация. Синоптиците предупреждават за опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури е в сила за 12 области: Видин, Монтана, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Там ще се развива също мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има условия за градушки.

На места в планинските райони в тези области количествата валеж ще достигнат 30-35 л/кв м. Жълтият код за валежи означава, че има възможност за локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Във вторник интензивни и значителни по количество валежи ще има на места главно в Северна България и планинските райони. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 27 и 32 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е по-високо о средното за юни.

Вирни се горе