Жълт код е обявен за днес в Смолян и още 15 области

Жълт код е обявен за днес в Смолян и още 15 области

Опасно време в половината страна, сняг и вятър

По-значителни ще са валежите от сняг в Южна България, главно в Рило-Родопската област. В крайните югоизточни райони валежът ще е от дъжд, примесен със сняг

Жълт код е обявен за днес в 16 области на Северна, Южна и Източна България заради обилни снеговалежи и силен вятър.

Кодът е в сила за областите

Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска.

В същото време АПИ въведе нови ограничения, а в Хасковско преспите са вече метър

В тези области ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Ще вали сняг и ще има условия за снегонавявания. В планинските части на Пазарджишка и Пловдивска области ще има значителни валежи от сняг, снежната покривка ще се увеличи с около 20 см, на места и повече. По Черноморието вятърът ще бъде северен със скорост около 14-17 м/с и пориви 18-20 м/с. Вълнението на морето ще бъде 4 бала.

На много места ще превалява сняг, а в крайните южни райони предимно дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 0-3°. Температурата на морската вода е 2-4°. Вълнението на морето ще е около 4 бала.

Времето ще се задържи предимно облачно. Ще вали сняг, като по-значителни ще са валежите в Южна България, главно в Рило-Родопската област. В крайните югоизточни райони валежът ще е от дъжд, примесен със сняг.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, по-значителни в Рило-Родопската област. Ще духа умерен до силен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра около минус 8°, на 2000 метра около минус 9°.

Вирни се горе