Земетресение с магнитуд 5,1 в Турция, усетихме го и у нас

Земетресение с магнитуд 5,1 в Турция, усетихме го и у нас

Няма данни за пострадали хора и нанесени щети, но трусът предизвика уплаха и паника сред населението

Земетресение с магнитуд 5,1 е било усетено малко преди полунощ в района на турския окръг Текирдаг, предаде турската телевизия Си Ен Ен-Тюрк,съобщи Vesti.bg.

Епицентърът на труса, регистриран в 23:54 ч. снощи от сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул, е бил в Мраморно море.

Земетресението е станало на дълбочина 14,9 км и е било усетено в целия район на Мраморно море.

Няма данни за пострадали хора и нанесени щети, но трусът предизвика уплаха и паника сред населението, особено в районите близо на епицентъра. Много жители на турска Тракия и Истанбул, които се събудили при труса, са напуснали домовете си. Телевизиите показаха уплашени хора, които стоят на улиците или са се настанили в колите си.

По думите на директора на истанбулската сеизмологична обсерватория Кандилли Доган Калафат земетресението е произлязло по северноанадолския разлом, по който стана катастрофалното земетресение през 1999 г.

Той прогнозира, че може да последват вторични трусове, но вероятно те няма да са по-силни от първия.

Северноанадолският разлом е активен разлом, по него винаги може да се очакват трусове и населението трябва да бъде подготвено, посочи Калафат, като изтъкна необходимостта от укрепване на сградите.

По информация на наши читатели от Смолян, този трус е бил усетен и у нас.

Вирни се горе