Заведенията стягат 15 дни бойкот на забраната за пушене

Заведенията стягат 15 дни бойкот на забраната за пушене

От 15 декември пускаме пушенето в нашите заведения, вероятно до края на годината, за да се види разликата в оборота, когато спазваме забраната и когато не се съобразяваме с нея. Регионалните ни структури имат нагласа до 15 декември да обявят гражданско неподчинение.

Това предупреди председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) Благой Рагин, цитиран от БГНЕС и “Фокус”.

Той и колегите му биха направили това, ако законодателите не се вслушат в техните аргументи и не върнат старото положение, при което имаше отделни зали в заведенията за пушачи и непушачи, какъвто законопроект е внесен в НС.

За бойкота на Закона за здравето собствениците на тези кафенета и ресторанти в нарушение ще си плащат глобите.

Рагин се срещна с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова, но те му обяснили, че са за оставане на забраната за пушене на закрити обществени места и от организацията трябва да си намерят лоби в парламента, ако искат да се върне стария режим, предаде „Фокус”. Атанасова каза, че и депутатите от здравната комисия не искат забраната да пада.

“Мислим, че сме убедили към 50 процента, но ни трябва още подкрепа”, добави той по повод разговорите с парламентарните групи за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене в обществени места и най-вече заведения. Няма да има партийно гласуване. ДПС дадоха сто процента подкрепа, заяви Рагин. БСП и ГЕРБ ще гласуват по съвест, ще говорим с независимите, добави той.

Междувременно стана ясно, че депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев не е запознат с партийната повеля. “Наистина ще има отделни помещения за пушене, така че да бъдат запазени всички права на непушачите. Трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не политизираме въпроса. В икономическа комисия ще се чуят претенциите и фактите от бранша, ще коментираме конкретни предложения с колегите от всички партии”, коментира той в парламента.

Според депутата има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. По думите му, има възможност да се гласува за стария режим до края на годината.

Вирни се горе