Затягат се мерките срещу купуването на шофьорски книжки

Затягат се мерките срещу купуването на шофьорски книжки

Затягат се мерките срещу купуването на шофьорски книжки, обобщава Нова ТВ. До месец във всички зали за провеждане на изпити ще бъдат монтирани устройства, които да заглушават мобилните телефони. Целта е да спрат опитите за подсказване и “преписване”. Вдига се и образователният ценз, необходим, за да вземем книжка – ще се допускат само кандидати със завършен 10-и клас, а не както до сега, след диплома за 8-ми.

Основната цел е да се намалят катастрофите и да се спрат опитите за купуване на шофьорски книжки от необразовани кандидати.

“Необразованият и неграмотен водач е изключително опасен на пътя. Не познава знаците и правилата. Ставали сме свидетели на много произшествия, предизвикани от неграмотни водачи. Не спират на стоп, отнемат предимство, изправарват на завои”, обяснява Цветелин Цветанов, шеф на “Автомобилна администрация”. Мярката за ценза обаче ще стане реалност едва от 2022 г.

От началото на октомври се сложи официално край на решаването на листовки на хартия, от тук нататък всички теоретични изпити ще се провеждат по електронен път – на таблет.

Вирни се горе