Засилени проверки в заведенията по празниците

Засилени проверки в заведенията по празниците

Засилени проверки преди празниците в заведенията за обществено хранене започва Българска агенция по безопасност на храните.

Инспекции се провеждат на територията на цялата страна.

Сред най-честите честите нарушения са смесеното съхранение на различни групи храни, непълни търговски документи, както и липсата на етикетировка от производител, гарантираща срока на годност. При нередности се съставят актове, а при по-сериозни пропуски може да се наложи дори затваряне на обекта.

“След проверката извършваме съответно писмено констативен протокол. Отразяваме съответните съответствия и несъответствия. Ако има несъответствия, извършваме и други допълнителни процедури”, обясни гл. инспектор д-р Николина Кънчовска, цитирана от БНТ.

Инспекциите се провеждат в цялата страна и са целогодишни. Следи се дали обектите отговарят на зададените ветеринарно-санитарни и хигиенни изисквания.

“Около празниците задължително имаме доста активна дейност. Инспектори на територията на столицата извършват проверки около Коледните и Новогодишни празници. Както и по сигнали подадени от клиенти”, каза от своя страна мл. инспектор д-р Силвия Каменова.

Ако забележите някаква нередност, може да сигнализирате на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните, който е: 0700 12 99. А също така и онлайн на сайта на контролния орган. Единственото, което трябва да направите, е да оставите име и телефон за обратна връзка. След това ще ви потърсят, за да ви съобщят за резултата от проверката.

Вирни се горе