Започват засилени полицейски проверки за пияни и дрогирани шофьори

Започват засилени полицейски проверки за пияни и дрогирани шофьори

От 7 до 13 юни на територията на всички страни-участнички в TISPOL ще се проведе акция за контрол на управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол и упойващи вещества. Тя е организирана от Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/, чието ръководство отчита положителното въздействие на провежданите до момента кампании, върху поведението на водачите на МПС, подобряване на пътната безопасност, намаляване на жертвите и пострадалите при ПТП.

Данните на експертите от международната мрежа сочат, че значителна част от тежките инциденти по пътищата на Европа, с голям брой жертви и тежко ранени, са причинени от шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол или упойващи вещества.

Като член на TISPOL и във връзка с приетия от европейската мрежа план за провеждане на полицейски операции през 2010 г., “Пътна полиция” в нашата страна също ще участва в тази акция. Разпоредено е да бъдат засилени проверките за установяване употребата на алкохол от водачите на МПС. Кампанията стартира в понеделник и ще продължи седем дни. Пипомняме, че организацията TISPOL е основана от пътните полиции в Европа с цел повишаване на пътната безопасност и прилагане на законите по пътищата на Европа. Основният й приоритет е да намали броя на загиналите и ранените по европейските пътища. TISPOL е частично финансирана от Европейския съюз.

От 15 май 2008 г. България е член на Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/.

Вирни се горе