Започват Великденските пости, без църковни бракове

 Започват Великденските пости, без църковни бракове

Най-важният пост – Великият или Великденският, започва от днес – седем седмици преди Великден. През тази година Възкресение Христово или Великден за православните християни се пада на 2 май.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си, въвежда в Страстната седмица и в най-светлия християнски празник Възкресение Христово – Великден.

Постът не е просто диета – въздържанието от определени храни (най-вече на тези от животински произход) не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

Великият пост е време за молитви и покаяние, като подготовката за него започва три седмици по-рано. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение – на 25 март.

Строгият пост не се препоръчва на болни, на малки деца, на възрастни хора, на бременни жени и кърмачки. Ако планирате сватба, трябва да знаете, че Великденските пости са най-строгите пости в годината и през тях са забранени църковните бракове.

Вирни се горе