Започват проверки на товарни камиони и рейсове

Започват проверки на товарни камиони и рейсове

Проверките са в рамките на полицейска операция за контрол на пътното движение, организирана от TISPOL – европейската организация на службите на пътна полиция.

Тематичната полицейска операция се провежда на територията на всички държави-членки. Проверките ще се осъществяват по метода “широкообхватен контрол” от полицейски служители, съвместно със служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” при МТИТС.

Ще се следи имат ли колите валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, както и платена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на републиканските пътища.

Анализите до този момент показват, че основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са: неспазване времето за почивка от водачите; превишаването на скоростта; употребата на алкохол и упойващи вещества; превоз на необезопасени товари и претоварването на автомобилите.

В проверките ще се включат и служители на криминална и икономическа полиция.

Те ще осъществяват контрол по отношение на нелегални емигранти и трафик на хора, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия, транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.

Вирни се горе