Започва ваканцията за Курбан байрам

Започва ваканцията за Курбан байрам

Курбан байрам е мюсюлмански празник в чест на приключването на поклонението хадж. На него се принасят в жертва агне или други жертвени животни. Месото се приготвя за хранене. Задължително в този ден се дава подаяние на по-бедните.

Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започва в събота с молитва в повече от 1100 джамии у нас.

Курбан байрамът се предшества от деня Арефе, в който мюсюлманите трябва да постят и се подготвят за посрещането на гости за празника. Нощта срещу Курбан байрам е благословена, вярва се, че в тази нощ молитвите се сбъдват и затова се препоръчва вярващите да се молят горещо.

След нощния намаз до късно те четат откъси от свещения Коран. Вярва се, че в тази нощ молитвите непременно биват чути, а желанията се сбъдват. Празникът продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден.

Курбан байрам символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. От по-възрастните отново се иска прошка.

Първият ден започва със сутрешния намаз, последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал – курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните. За жертвени животни в исляма са определени овенът или овцата, коза или яре, теле, крава или бик и камила, като дребният добитък трябва да е навършил една година, а едрият – две.

Задължителни елементи от ритуала на жертвоприношението са споменаването на името на Аллах и произнасянето на “текбир” (своеобразна мантра в исляма, възхваляваща Всевишния), обясни Ведат Ахмед. По възможност ритуалът трябва да се изпълни от духовно лице. Месото на курбана се разделя на три части: едната се дава на бедни и нуждаещи се хора, с другата се гощават гостите, а третата остава за семейството. /БЛИЦ

Вирни се горе