Започва Седмицата на гората

Започва Седмицата на гората

Започва Седмица на гората – 2018 г., която тази година ще се проведе под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“.

Със символично залесяване ще се постави началото на Седмицата на гората. Инициативата е чествана за първи път през 1925 г. като празник на зелесяването. В чест на лесовъдския празник, в продължение на цялата седмица и на територията на цялата страна ще се извършат залесявания с участието на желаещи граждани.

В Смолян празника ще бъде отбелязан в Родопския драматичен театър, съобщи за Smolyannews.com директорът на РДГ инж.Венцислав Фурлански.

Южноцентрално държавно предприятие – Смолян ще чества събитието, чрез организиране и провеждане на редица мероприятия с децата и младежите на град Смолян.

В празничната седмица ще бъде връчен традиционния приз „Лесовъд на годината“ за Смолянска област. На 4 април ще бъдат наградени и участниците в конкурса за рисунка „Българската гора, част от Европейското природно наследство“, който се проведе през месец март т.г. за ученици от училищата в град Смолян.

По традиция на новия център жители и гости на Смолян ще получат фиданки от служителите на Държавното горско стопанство – Смилян, а на 13 април учениците от училищата на града ще се включат в инициативата „Да засадим и осиновим гора“ в района на село Хасовица.

Вирни се горе