Започна 17-ото преброяване на населението

Започна 17-ото преброяване на населението

От 1 до 28 февруари 2011 г. в България ще се проведе 17-ото преброяване на населението и жилищния фонд. Електронното преброяване през интернет обаче започна с блокиране на системата. Първият половин час на 1 февруари системата не бе достъпна. Проблем със сайта http://www.nsi.bg/census2011 имаше и вчера, но от Националния статистически институт (НСИ) обясниха, че тестват системата.

Сайтът бе спрян няколко часа преди тръгването на преброяването в 00.00 часа поради техническа настройка, каза Любомир Блатски, началник отдел “Пресцентър и публикации” в НСИ, цитиран от “Фокус”.

Малко след 7.30 ч. директорът на института Мариана Коцева съобщи по БНР, че вече има над 4000 преброени българи. Към 9 ч. преброените по електронен път бяха вече 9000 души.

С една регистрация може да се преброи цялото семейство.

Традиционното преброяване на книга започва в 8.00 часа на 10 февруари. В него ще участват 55 000 преброители и контрольори. От НСИ уточняват, че гражданите могат да отговарят на въпросите и на входа, не е необходимо да пускат преброителите в домовете. При преброяването е гарантирано, че в домовете на гражданите няма да влезе данъчен, полицай, митнически служител или човек, срещу когото са постановени наказателни мерки, влезли в сила със съдебно решение. Взети са мерки участниците в преброяването да не злоупотребяват с лични данни.

Преброителят е задължен с клетвена декларация да пази в тайна получената информация. Длъжен е и да се легитимира със служебна карта, на която има уникален номер и снимка. Ако някой гражданин обаче откаже да попълни данни или ги попълни умишлено недобросъвестно, то тогава законът е предвидил глоба от 120 лева на лице.

От НСИ съветват тези, които имат възможност, да се възползват от електронното преброяване. То ще е активно 24 часа в денонощието, а самото попълване на картата не би отнело повече от 10 минути. След попълването на анкетната карта преброилите се ще получават уникален 10-цифрен код, който трябва да покажат на анкетьорите на НСИ като доказателство, че са се преброили онлайн. Електронното преброяване ще продължи до 24.00 часа на 9 февруари.

34 са въпросите, на които трябва да отговарят хората, ако към тях се прибавят и тези за жилищата, общият брой на въпросите е 63. На три въпроса може да се отговори по желание – за етническа група и майчин език, както за вероизповедание и религия. Целта е чрез тях да се събере информация за възрастта, образованието, трудовата дейност, семейното положение и жилищните условия, “но не и за собствеността на хората, за доходите им или данъците, които плащат”, обясниха от НСИ.

Това е 17–тото преброяване у нас за 130–годишната история на националната статистика. Обикновено национални преброявания се правят на 10 години. Най–много – почти 9 милиона, българите са били при преброяването през 1985 година. През следващите две преброявания населението на страната ни намалява. През периода 4.12.1992 г. – 1.03.2001 г. населението на страната, в резултат на миграционните процеси, е намалял с 217 809 души, а общо за периода 4.12.1985 – 1.03.2001 г. поради външна емиграция страната е загубила 680 000 души. За оценка на миграцията е и един от новите въпроси, които са включени в преброяването. Той е: “Живеели ли сте в чужбина в периода 1980–2011 за повече от една година”.

“Преброяване 2011” приключва на 28 февруари точно в 20.00 часа. На 1 март ще бъде обявен финалът на кампанията и ще стане ясен процентът на преброените българи. Пълните резултати ще са ясни в началото на април. Около 200 страни в света провеждат преброяване на населението през 2010 и 2011 г. България е първата страна от Европейския съюз, която ще преброи населението си тази година. Само седем държави от общността, сред които сме и страната ни, ще приложат и електронното преброяване.

Вирни се горе