Замразяват цените на лекарства

Замразяват цените на лекарства

Промяната е само за хапчета без рецепта

Лекарствата без рецепта няма да поскъпват една година. Това предвижда проект на здравното министерство за промяна на наредбата за цените на медикаментите, който най-вероятно ще влезе в сила другия месец. Така до май догодина фармацевтичните фирми ще пипат стойността на най-масовите илачи само според ръста на инфлацията. В момента те могат да вдигат цените им, когато пожелаят,пише “Стандарт”.

Замразяването ще засегне над 2230 вида хапчета, към които на практика прибягваме най-често. Без рецепта се продават витамини, болкоуспокояващи, медикаменти за простуда и грип. За миналата година сме купили такива илачи за 341 млн. лв. Средната цена за опаковка е била 4.2 лв. Това показват данните на IMS Health, която измерва фармацевтичния пазар.

През миналата година с 6.2% се е увеличило потреблението на лекарства с рецепта, като е достигнало 1.8 млрд. лв. Въпреки това ръстът е по-слаб в сравнение с предишните години. Основните причини за това са по-малките грипни епидемии, поевтиняване на хапчетата и бедността на хората. Пациентите отново са платили от джоба си през миналата година повече медикаменти отколкото държавата.

Те са извадили от джоба си за хапчета 1.33 млрд. лв. или с 40 милиона повече, отколкото през 2011 г.

Вирни се горе