Задължително: На фарове денем през цялата година

Задължително: На фарове денем през цялата година

Моторните превозни средства ще се движат с включени фарове през деня през цялата година, реши парламентът.

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за движение по пътищата.

В момента движението с включени светлини през светлата част на денонощието беше задължително само за периода от 1 ноември до 1 март.

Народните представители Димитър Чукарски, Румен Такоров и Ремзи Осман поискаха текстът да отпадне, но предложението им не беше прието.

Независимият депутат Чукарски посочи, че този текст е безпрецедентен за нашата географска ширина. При нас няма сумрак, а изгарящо сахарско слънце, коментира той.

Според Иван Иванов (Синята коалиция) резултатът от тези промени ще бъде защитата на корпоративни интереси. Той изчисли, че повишеният разход на гориво на превозните средства заради целогодишно включените фарове ще струва 750 млн. лв. годишно.

Председателят на комисията по транспорт Иван Вълков отговори, че посоченото число не е вярно и отбеляза, че средното увеличение на разхода на гориво заради фаровете ще бъде средно 28-32 милилитра на 100 км.

Той посочи, че предложението цели да се повиши сигурността по пътищата, защото в часовете рано сутрин и в късните часове, по здрач, стават основната част от катастрофите.

Парламентът прие и текст, с който задължи велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Този текст също предизвика дискусия в пленарна зала.

Димитър Лазаров от ГЕРБ поиска велосипедистите да бъдат задължени да носят светлоотразителни жилетки и в населените места.

Предложението му беше подкрепено от Ремзи Осман от ДПС, който посочи, че в градска среда карането на колело дори е по-опасно и велосипедистите трябва да носят светлоотразителна жилетка, за да бъдат забележими за автомобилите.

Цветомир Михов от ГЕРБ обаче настоя да остане предложението на комисията. Според него със задължението да носят светлоотразителна жилетка и в града велосипедистите ще бъдат затруднени.

Той даде пример, че, когато някой отива на работа с велосипед, ще трябва да носи жилетката си. Ще има проблем и ако се наема велосипед под наем, например.

Вирни се горе