Забранена е продажбата и употребата на фойерверки на деца под 12 г.

Забранена е продажбата и употребата на фойерверки на деца под 12 г.

Забранена е продажбата и употребата на фойерверки на деца под 12 г., предвижда приетата Наредба за съществените изисквания и оценяване на съответствието на пиротехническите изделия. С нея в нормативната уредба се въвеждат разпоредбите на Директива 2007/23/ЕО и се посочват изискванията, на които трябва да отговарят тези изделия, за да се пуснат на българския пазар,съобщиха от пресцентъра на министерски съвет.

На деца под 12 г. е забранена продажбата на фойерверки, които не застрашават безопасността на потребителя, могат да се използват в затворени пространства и в жилищни сгради. За лица под 16 г. ще е забранено предлагането на пиротехнически изделия при употребата, на които рискът от увреждане е сравнително малък, а шумът от тях е безопасен за слуха, могат да се използват в открити и обособени пространства. Минимум 18 г. пък е изискването за продажба на фойерверки, при които рискът от употреба се оценява като средно голям.

Пиротехнически изделия, които може да предизвикат сериозни увреждания, смъртни случаи и замърсяване на околната среда, ще могат да се използват само от лица със специална квалификация и опит за безопасното им използване.

Най-вредните за живота и здравето на човек, както и за околната среда и водите изделия, ще могат да се продават само на пълнолетни лица. Условието е те да предоставят свидетелство за придобита правоспособност за работа с тях, пише още в нормативния акт.

Производителите на фойерверки са задължени да поставят етикет върху всяко пиротехническо изделие. Той трябва да съдържа име и адрес на производителя, а когато то се внася от трета държава и на вносителя; наименование, тип и категория на изделието; инструкция за употреба, година на производство и др.

Документът предвижда от 4 юли 2010 г. на българския пазар да се пускат фойерверки, само когато те отговарят на изискванията в наредбата. От 4 юли 2013 г. всички пиротехнически изделия ще могат да се предлагат в търговската мрежа единствено ако имат нанесена „СЕ” маркировка.

Вирни се горе