Забраната за пушене отпада преди зимата

Забраната за пушене отпада преди зимата

Отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, заяви пред БТА зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев. Предвижда се отново да се пуши в обособени помещения и след 22 ч. По думите му през ноември съответните законови изменения вече би трябвало да бъдат приети. Вече има готови промени в Закона за здравето и от “Атака”, и от БСП. Предстои да обсъдим в парламентарната група и да внесем нашия проект, добави депутатът от левицата.

По думите на Спас Панчев би трябвало вече този въпрос да се реши, защото идва зима, студено е и хората не могат да се хранят навън, където могат и да пушат.

“Идеята е в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособените помещения с вентилация. Това е нещо като връщане на стария режим, който даваше възможност да се пуши в по-големи ресторанти с изградени зали за пушачи и непушачи”, уточни той.

От левицата предлагат още в нощните заведения, барове и казина да се разрешава пушенето след 22.00 часа.

“На нас ни се иска да отговорим на обещанието, което сме дали, че ще променим тази част от закона, да отговорим и на ресторантьорите”, каза зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България.

Във вторник ресторантьори и хотелиери поискаха срещи с премиера Пламен Орешарски и председателя на парламента Михаил Миков, за да обсъдят възможности за отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито.

„Това е добра новина за мен”, коментира пред “Труд” лидерът на БСП Сергей Станишев, който е пушач. Именно той, по време на предизборна обиколка през април, обеща да върне пушенето на закрито, ако вземе властта.

„Ние сме категорични, че забраната трябва да отпадне”, коментира Павел Шопов от „Атака”, които също лансираха такова предложение още през май.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче заяви, че по този въпрос парламентарната група няма единна позиция, затова ще гласуват по съвест.

Само от ГЕРБ са твърдо против връщането на стария режим. Категорично подкрепяме забраната, заяви Цецка Цачева.

Забраната за пушене на закрити обществени места влезе в сила на 1 юни 2012 г. Собствениците на заведения протестираха, но граждански и пациентски организации отвърнаха с контрапротести.

Вирни се горе