Юрген Рот с противоречива оценка за управлението на Борисов

Юрген Рот с противоречива оценка за управлението на Борисов

Германският разследващ журналист Юрген Рот оцени като дни на “положителни и отрицателни промени” първите 100 дни от управлението на новото българско правителство, съобщава kafene.net

В интервю за “Дойче Веле” той казва, че към положителните промени могат да се причислят приоритетните цели на кабинета и назначаването на нов шеф на митниците, който е с неопетнена репутация.

“От друга страна новият български премиер назначи министри, които са доста спорни – било то министъра на културата или министъра за българите в чужбина”, казва Рот.

Германският журналист, написал книга за корупцията в България, е убеден, че натискът от страна на Запада ще накара Бойко Борисов да извърши още промени.

Според германския разследващ журналист начинът на управление на Борисов се различава доста от подхода на предшественика му, защото “новият кабинет е по-отворен, прави повече, поне на думи”.

“Бойко Борисов е човек на народа и може да общува с хората, това например го отличава от предшественика му”, казва Рот.

Според него, отношенията с Русия са “доста противоречиви”. Може би има някои принудителни обстоятелства, които го карат да поддържа добри отношения с Кремъл, казва Юрген Рот.

Той обаче изказва съмнение, че “старите връзки на Борисов” могат да го поставят в зависимост. Ако това е така, рано или късно тези връзки могат да попречат на желанието му да разчисти блатото, смята Рот.

“Под стари връзки имам предвид някои групи, които, според мен, са с криминални структури, например групировката ТИМ. От една страна Борисов знае какво се крие зад тази група, от друга страна той явно все още има добри отношения с нея”, твърди Юрген Рот.

Преди време германският журналист отправи отворено писмо до премиера Борисов, в което описа ситуацията на граждани от Варна, подложени на масирани заплахи, тъй като се изправили срещу интересите на групировката ТИМ. Рот помоли Борисов да разследва случая.

Вирни се горе