Юни и юли - горещи, август - по-хладен и дъждовен

Юни и юли - горещи, август - по-хладен и дъждовен

Вероятността, хладно и дъждовно време да развали отпуската на почиващите през това лято на българското Черноморие, е по-малка през юни и юли. Това прогнозира в интервю за БТА Валери Спиридонов, зам.-директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН). По думите му очаква се този август да е по-хладен и дъждовен – за разлика от миналата година. Юли е в разгара на лятото. Доколкото месецът е част от първата половина на сезона, логично е максималните температури това лято да се случат през юли, каза метеорологът.

Попитан дали е готова вече дългосрочната прогноза за лятото и дали то ще бъде топло, след дъждовната и хладна пролет, Спиридонов уточни, че НИМХ не издава официално сезонни прогнози. В института се работи по този проблем и предвид обществения интерес си позволяваме да представяме тези все още експериментални прогнози, обясни той.

С тази уговорка, очакванията са – за по-топла първа половина на лятото и за по-хладна втора половина.

На въпрос, дали времето през септември ще позволи да се ходи също на море, или да очакваме от тогава “настъпването” на есента, Спиридонов отговори, че, ако се сбъдне развитието на процесите по начина, който предполага, по-вероятно е началото на септември да не е от най-топлите. Но това е следващ сезон и прогнозите са съвсем проблематични, отбеляза синоптикът.

Според него усещането за “скъсяване” на пролетта и лятото в известна степен се дължи на повишените средни температури през зимата и на лекия спад през преходните сезони. Летата стават много по-горещи и така общият годишен баланс е средногодишното повишаване на температурите. Да не забравяме, че това е характеристика за един климатичен период от 30 години. Вътре в него може да има по-топли или по-студени години, както и различни отклонения в отделните сезони, каза Валери Спиридонов.

Дъждовно лято се очертава в много части на Европа, прогнозира по-рано американското Национално управление за изследване на океаните и атмосферата. През летните месеци юни, юли и август силни дъждове се очакват в Западна България, Северна Гърция, в Македония, в Албания и в Кастилия, Испания.

Вирни се горе