Юли идва с дъжд и гръмотевици

Юли идва с дъжд и гръмотевици

Ще е предимно слънчево, но около обяд над Западна и Централна България ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места там ще превали и прегърми. Максималните температури в повечето райони ще бъдат между 33° и 38°.

По-късно вечерта и през нощта явленията ще обхванат и източните райони, като в Североизточна България се очаква гръмотевичните бури да са мощни, с повишена вероятност за обилни валежи и градушки. През деня вятърът в повечето райони ще е южен, но след обяд ще започне да се ориентира от северозапад.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Вечерта облачността над северното крайбрежие ще се увеличи и през нощта ще превали. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Температурите остават високи, максималните ще са между 27° и 31°. Температурата на морската вода е между 23° и 25°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

В планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен югозападен вятър, който по-късно след обяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималната температура на 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

В петък на места главно в Южна и Източна България ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има повишена вероятност за градушки и локални значителни количества на валежите. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Температурите ще се понижат още и максималните ще са между 27° и 32°.

През почивните дни ще преобладава слънчево време, около и след обяд с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. В събота ще бъде хладно за началото на юли с максимални температури в повечето райони под 30°, в неделя ще е малко по-топло. В понеделник ще е предимно слънчево. Затоплянето ще продължи.

Вирни се горе