Яйцата на пазара - златни

 Яйцата на пазара - златни

Яйцата в Смолян удариха 40 стотинки

Яйцата поскъпнаха преди Коледа и Нова година. Причината, според производителите, е в скандала със замърсените с фипронил яйца у нас и в Западна Европа. На места в страната цената на едно яйце надхвърля 40 стотинки, а в различните краища на България увеличението е до 10 стотинки.

Какви са причините за поскъпването на яйцата у нас?

Скандалът със замърсените яйца с фипронил в Западна Европа, който не подмина и България, донесе по-високите цени на продукта на Стария континент. Това обясниха за Дарик производители. Замърсени с опасното вещество яйца имаше първо в Холандия и Белгия, а само за няколко седмици, в разгара на месец август, и у нас бяха намерени първо пратки от чужбина, а след това и замърсени български ферми. Затворените птицеферми обаче не могат да задоволят нуждите на пазара, търсенето се увеличава, а с него и цената на яйцата.

„Увеличението се дължи най-вече на това, че е пряко следствие от аферата с фипронила в Белгия и Холандия и доста други европейски страни, включително и България. Знаете, че вследствие на констатирането за след от фипронил се унищожиха доста птици. Така се повиши търсенето за индустрията и това пък търсене доведе след себе до покачване на цените“, обясни за Дарик производителят и член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов.

На места в страната цената на едно яйце надхвърля 40 стотинки, а потребители сигнализират в социалните мрежи, че скокът е до 10 стотинки в различните магазини в страната.

Въпреки това от Съюза на птицевъдите обясниха, че няма да има по-голям ръст на цената и пазарът ще се успокои:

„Доста голяма част от нашите производители се ориентират към експорт и това е, защото в момента интересът от преработвателите в ЕС е доста голям и се предлагат високи цени. И предизвестието тук за покачване на цената е доста дълго. Цената не е с много големи изменения. В различните вериги има различни цени, но веригите, които нямат дългосрочни договори, не успяват да се конкурират адекватно в момента. Веригите с по-дългосрочни отношения и договори успяват да задържат пазара в разумни граници. Това нещо не може да се очаква да е дълготрайно. Вероятно съвсем скоро на пазара ще се върне необходимото спокойствие“, допълни още Гълъбов.

Потребителите са особено чувствителни при покачване на цените на основните хранителни продукти, особено в навечерието на празниците.

Вирни се горе