Янка Такева: Учителската професия е мисия

Янка Такева: Учителската професия е мисия

Учителската професия е мисия. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители /СБУ/, по повод деня на просветата 24 май. Тази година се навършват 1115 години от създаването на кирилицата от първите учители Светите братя Кирил и Методий, припомни тя.

„Ако учителската професия не беше мисия, в Евангелието няма да пише, че Господ първо е създал пророците, след това апостолите и на трето място учителите, защото без тях не може. Ако човек протече „История славянобългарска"- Паисий Хилендарски казва, че единствените, които могат да доведат до сърцата, „това което съм написал", това са учителите", каза синдикалният лидер.

На въпроса “Все още ли "напред, науката е слънце"?, с който днес се обърнахме и към нашите читатели, председателят на СБУ отговори лаконично, но категорично: "Разбира се”. Празникът 24 май подвига самочувствието на хората, а посланието му е, че миналото трябва да се познава, за да се гради бъдещето, убедена е Такева.

„Значението на 24 май е да се поддържа духа на българина. Без знанието, без развитието на научните изследвания, без културата, без националността не може да се развива едно общество. Каквито и перипетии да изживяваме, било сега със световната икономическа криза, и всички други проблеми, утрешният празник е много светъл и престижен за България", допълва тя.

Според синдикалния лидер младите хора все повече търсят обществена изява и участие в големите шествия на 24 май. Тазгодишното такова ще бъде много по-различно, обеща Такева, определяйки го като „претворяване на духа и народността",

Като президент на женския комитет на Международната профсъюзна конфедерация Такева заминава на азербайджанската столица Баку, където ще представи 24 май.

Вирни се горе